Türkmenistan, Demiryolu ile İran'a Mal İhracatını Artırdı

06 Ocak 2021

Türkmenistan, demiryolu ile İran'a mal ihracatını artırdı.

Türkmenistan demiryolu taşımacılığını kullanarak İran'a mal ihracatının hacmini artırdı. Elde edilen veriler, Türkmen-İran sınırında bulunan Serahs terminali aracılığıyla 2020'nin son yedi ayında 2019'un aynı dönemine göre % 35 daha fazla mal ihraç edildiğini gösteriyor.

Türkmenistan'dan İran'a toplamda 200 bin ton kargo doğrudan Serahs şehri üzerinden ulaştırıldı. İhraç ürünlerinin alıcıları, İran topraklarında Mirjave ve Bandar Abbas gibi yerleşimlerdi.

Ayrıca yeni bir karayolu köprüsü faaliyete geçti. Türkmen-İran sınırında bulunan Serahs'ın iki yakasını birbirine bağlıyor. Bu ikili proje şimdiden üst üste ikinci sırada. Karayolu taşımacılığını kullanarak sınırı geliştirmeye ve trafiği artırmaya odaklanmıştır. Gelecekte, iki devlet arasında bir dizi benzer yol köprüsü inşa edilmesi planlanıyor.

Şu anda Türkmenistan ile İran arasında yapılan anlaşmaya göre, Serahs kontrol noktasında, temassız karayolu taşımacılığı yapılabiliyor. Daha önce, iki devlet arasındaki iletişim küresel bir salgın nedeniyle askıya alındı ve sınırlar kapatılmıştı. Daha sonra Mayıs 2020'de taraflar, ulaştırma trafiğinin hacmini artırma konusunu tartıştıkları ortak bir video konferans düzenlediler.

Kaynak:NCA Bulletin