Türkmenistan Elektrik İhracatında Büyüme Rekor Kırıyor

24 Aralık 2020

Türkmen elektrik ihracatında büyüme rekor kırdı.

Ocak-Eylül döneminde Türkmenistan, elektrik ihracatının değerini 2019'un 9 ayına göre 2,4 kat artırdı. Ülkenin Devlet İstatistik Komitesi'ne göre fiziksel malzeme hacmi 2,1 kat arttı.

Şu anda Türkmen elektriğinin en önemli alıcıları Afganistan, İran ve Özbekistan'dır. Yakın gelecekte, komşu Afganistan'a tedarikin artırılması da planlanıyor.

Ocak-Ekim döneminde Türkmenistan Enerji Bakanlığı'na bağlı işletmeler, elektrik üretimini geçen yılın aynı dönemine göre% 40,3 artırdı. 2020 yılının on ayı boyunca üretim planını% 122,9 oranında gerçekleştirdiler.

Daha önce Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Charymyrat Purchekov, bu yılın başında Türkmenistan Enerji Bakanı olarak atandı. Cumhurbaşkanı Berdimuhamedov kendisini bakanlık görevine atayarak, elektrik üretimini ve ihracatını artırma ve Türkmenistan-Afganistan-Pakistan enerji nakil hattını inşa etme ihtiyacını vurguladı.

Sanayi geliştirme planına göre, 2024 yılına kadar Türkmenistan'daki elektrik üretiminin yılda 33 milyar kilovat saate ulaşması gerekiyor. Bu amaca ulaşmak için mevcut üretim tesisleri modernize ediliyor. 2018 yılında ülkenin ilk kombine çevrim elektrik santrali açıldı.

Kaynak:NCA Bulletin