Türkmenistan, Hazar Denizi doğalgaz boru hattı için Avrupa ile görüştü

23 Ekim 2018

Devlet Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Meredov, Brüksel'e yaptığı son ziyaretinde Enerji konusunda Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı, Enerji Bakanlığı Genel Müdürlüğü temsilcileri Maroš Šefčovič ve diğer yetkililerle bir araya geldi.
 
Görüşmelerde, Türkmenistan ile AB arasında enerji sektöründeki işbirliğinin, ortaklığın yasal çerçevesinin modernleştirilmesi ve Trans-Hazar gaz boru hattının inşası için projenin uygulanması konuşuldu.
 
Meredov, Hazar Kalkınma Kurumu'nun (CDC) ilkelerinin daha da iyileştirilmesini, ekonomik, çevresel ve ticari konuları içeren bu enerji projesinin uygulanmasına yönelik çalışma grubunun müzakerelerinin sürdürülmesine de değinildiğini bildirdi.
 
AB, Trans-Hazar doğalgaz boru hattının inşasına ve Türkmen doğalgazının Avrupa pazarına arzına büyük ilgi gösterdiğini söyledi.
 
AK arabulucularının, Hazar-Hazar boru hattı projesinin uygulanması için yatırım çekmeye istekli olduklarını belirttiklerini söyledi.
 
Hazar gaz boru hattı, Türkmenistan'dan Avrupa'ya 30 bcm doğalgazın 30 yıllık bir süre için yılda bir kez taşınmasını öngörmektedir.