Türkmenistan İle Afganistan Arasındaki TAPI Koridorunda Önemli Bir Kilometre Taşına Ulaşıldı

06 Ocak 2021

TAPI koridorunda önemli kilometre taşına ulaşıldı.

Türkmenistan'ı Afganistan'a bağlayan iki ayrı fiber optik bağlantı segmenti devreye alınmaya hazır.

Cumhurbaşkanı Berdimuhamedov'un 4 Ocak 2021 Pazartesi günü video bağlantısı ile yaptığı hükümet toplantısında, fiber optik ağın İmamnazar-Akina ve Serhetabat-Torgundi segmentlerinde çalışmaların tamamlandığı bildirildi. Bunlar Türkmenistan ve Afganistan arasındaki iki sınır noktası.
Afganistan topraklarındaki bu iki kesim, Herat-Akina güzergahı boyunca birbirine bağlanacak ve bu yatırım Türkmenistan, Afganistan ve Pakistan ve nihayetinde Hindistan arasındaki TAPI koridorunun önemli bir bileşenini tamamlamaya yardımcı olacaktır.

Bu iki segmente ek olarak Mary-Serhetabat hattında gerekli haberleşme teçhizatı da kuruldu.

Bu ağ, potansiyel olarak veri aktarım süresini 30 milisaniyeden fazla azaltacak ve Afganistan için yaklaşık 200 milyon ABD doları yıllık gelir oluşturabilir.

Fiber optik ağa ek olarak, Akina-Andkhoi demiryolu hattının inşaatı da tüm hızıyla devam ediyor. Bu segment, Türkmenistan ile Afganistan arasındaki İmamnazar-Akina demiryolu bağlantısını Afganistan topraklarının daha derinlerine ve planlanan Pakistan-Afganistan-Özbekistan demiryolu hattının geçeceği bölgeye daha da yaklaştıracak. Türkmenistan, Akina-Andkhoi demiryolu segmentinin inşası için kendi fon ve kaynaklarını kullanıyor.

Akina-Andkhoi demiryolu segmentinde oldukça fazla çalışma tamamlandı. Bu güzergahtaki 33 menfezden 26'sı tamamlandı.

Kerki santralinden İmamnazar sınır noktasına kadar olan elektrik nakil hatları tamamlandı. Bu, Türkmenistan'dan Afganistan'a güç kaynağı hacimlerinde önemli artış sağlayacak.

Dış İşlerinden sorumlu Başkan Yardımcısı DPM Meredov (dış ilişkiler) bu tesislerin işletmeye alma düzenlemelerini görüşmek üzere yakında Afganistan'ı ziyaret edecek.

Kaynak:NCA Bulletin