Türkmenistan ile Çin arasındaki 4. doğal gaz boru hattının inşasına olan ilgi arttı

23 Temmuz 2019

2009 yılında hizmete açılan Orta Asya-Çin doğalgaz boru hattı, bölge ülkelerinin enerji kaynaklarının Pekin’e ulaşmasını sağlamaktadır. Hattın hizmete açılmasıyla birlikte onun kapasitesi de düzenli olarak arttırılmaktadır. Açılış zamanından bu yana hatta paralel 3.hat daha inşa edildi. Şimdi sıra 4.hattın inşasında. Bu hat, Orta Asya ülkelerinin tamamı kapsayacak şekilde öngörüldü. Türkmenistan’dan başlayarak, Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan üzerinden Çin’e ulaşacak. Daha önceki hatlar, Türkmenistan, Özbekistan ve Kazakistan’ı kapsıyordu.
Bölge basınında yer alan haberlere, Tacikistan’da Orta Asya - Çin gaz boru hattının dördüncü hattı (D hattı) ilk tünelinin inşası tamamlanmak üzere.
Özbekistan da bu projeye büyük önem vermektedir. Özbekneftegaz şirketi, Çinli ortakları ile sözkonusu hattın güzergahında fizibilite çalışmalarının yapılması konusunda görüşmelerde bulundu. Toplantıda, bu hattaki Özbek doğalgaz arz hacmi değerlendirildi. Daha önce, Özbekneftegaz Orta Asya-Çin doğal gaz boru hattının D boru hattının Özbek bölümünün inşası için hazırlıkların yapıldığını ve bu çalışmanın Çin şirketi CNPC ile ortaklaşa yapıldığını bildirdi.
Halihazırda bu doğalgaz boru hattının 3 işletme kolundan Çin’e 55 milyar metreküp doğal gaz tedarik edilmektedir. Bunun 35 milyar metreküpü Türkmenistan’ın payına düşmektedir. D hattının inşasıyla birlikte hattın kapasitesi yıllık 85 milyar metreküpe yükselecek.
4.hat Kırgızistan ve Tacikistan için de önemli. Bu ülkeler, Orta Asya’nın diğer ülkelerinin doğalgazını transit geçiren ülkeler konumuna gelecek. Aynı zamanda, bu hattan doğalgaz ihtiyacını giderebilecek ve transit geliri elde edecek.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni