Türkmenistan ile EBRD işbirliğini arttıracak

23 Aralık 2020

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı'nda Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Aşkabat Temsilciliği Başkanı Fatih Türkmenoğlu ile online bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda, uzun vadeli işbirliği konuları ele alındı.

Online toplantıya, Ekonomi ve Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası ve Dış Ekonomik İşler Bankası yetkilileri katıldı. İşbirliğini yoğunlaştırmak için, Türkmen tarafının temsilcileri, işbirliği alanlarının ve beklenen sonuçların ana hatlarını çizecek olan EBRD'nin Türkmenistan'da bir Eylem Planı veya "yol haritası" geliştirme önerisini dile getirdi.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Türkmenistan Temsilciliği Başkanı Fatih Türkmenoğlu, Türkmenistan’ın özel sektörünün temsilcileriyle küçük ve orta ölçekli işletme projesinin finansmanıyla sonuçlanan işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bununla birlikte, EBRD'nin Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği üyeleriyle çalışmaya devam edeceğini, finans ve danışmanlık hizmetleri yoluyla iş geliştirmeyi teşvik edeceğini vurguladı.

Türkmen girişimcileri, inşaat malzemeleri, metal yapılar, ev kimyasalları, elektrikli ev aletleri, mobilya, seramik ve plastik ürünler üretiminde aktif olarak yer almaktadır.
Aynı zamanda, küçük ve orta ölçekli işletmelerin büyük potansiyeli, çevre dostu tarım ürünleri, yerel kaynaklara dayalı tüketim malları, çok çeşitli hafif sanayi ürünleri ve çeşitli hizmet türlerinin ihracatını artırmaya odaklanmıştır.

Bu bağlamda taraflar, güven ve karşılıklı fayda ilkelerine dayanan yeni işbirliği alanları geliştirmeye hazır olduklarını teyit ettiler.

Kaynak:Atavatan Türkmenistan