Türkmenistan ile Rusya dış ticaret hacmi 1 milyar dolara yaklaştı

15 Haziran 2020

Türkmenistan ile Rusya arasındaki gaz arzı dikkate alınarak 2019 yılında ticaret hacmi yaklaşık 1 milyar doları olarak gerçekleşti. Konuyla ile ilgili bilgiyi 12 Haziran Rusya Günü dolayısıyla basın toplantısını gerçekleştiren Rusya’nın Aşkabat Büyükelçisi Aleksandr Blohin paylaştı.
Basında yer alan habere göre, 2019 yılında Rusya ile Türkmenistan arasındaki ticaret hacmi 1,5 kat artarak 695 milyon dolara ulaştığını ve Türkmen gazının arzını dikkate alarak yaklaşık 1 milyar dolara ulaştığını belirten Rusya Büyükelçisi, 2020 yılının ilk yarısında ticarette de artış olduğunu göstererek, böylece, 1. çeyrekte ticaret hacmi 2019'daki aynı seviyeye kıyasla 2.7 kat arttığını ifade etti.
Rus Büyükelçi, bu büyümenin yeni büyük projelerden kaynaklandığını belirtti. Özellikle Vozrojdeniye şirketinin Aşkabat'ta çamur eleme tesislerinin inşası ihalesini kazandığı söyleyen Büyükelçi, KAMAZ şirketinin Türkmenistan'ın çeşitli sektörlerine otomotiv ekipmanı tedarik ettiğini, Tatneft şirketinin Türkmenpetrol Devlet Kurumu ile işbirliği yapmaya devam ettiğini, Rus işletmelerin büyük miktarda boru ürünleri teslimatını gerçekleştirdiğini ifade etti.
"Ekonomik alanda ve özellikle gaz sektöründe de dahil olmak üzere, neredeyse tüm sektörlerde iyi ilişkilerimiz var" diyen Büyükelçi Gazprom’un, Türkmengaz Devlet Kurumu ile daha önce imzaladığı sözleşme kapsamında Türkmen doğal gazını satın almaya devam ettiğini belirtti.
Diplomat, iki dost ülke arasındaki stratejik ortaklık düzeyini korumak için çok çaba sarf ettiği için Türkmen tarafına şükranlarını dile getirdi.
Rusya'nın Türkmenistan ile petrol ve gaz endüstrisindeki işbirliğinden bahseden Büyükelçi, Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPI) uluslararası gaz boru hattını inşa etme projesinde başarılı ortaklığa dikkat çekti.
“Bu proje için ekipman tedarik etmeye hazırız ve bunu yapmaya çoktan başladık. Rus şirketi TAPI'nin Türkmen bölümüne büyük çaplı boruların % 90'ını tedarik etti ”dedi.
Rusya Büyükelçisi Blohin, 2011 yılında Rusya Devlet Başkanı tarafından büyükelçi olarak atanmıştı.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni