Türkmenistan, Rusya’ya çorap ihraç ediyor

23 Temmuz 2019

Türkmenistan’da özel sektörün devlet tarafından her yönden desteklenmesi sonucunda yerli ihraç malların yelpazesi her geçen gün artmaktadır. Daha önceleri sadece doğalgaz ve petrol ürünleri, sonrasında tekstil ürünleri ihracatını gerçekleştiren Türkmenistan şimdi ise tarım ürünleri yanı sıra çimento, poliprolilen, polietilen gibi sanayi ürünleri, şekerleme, meyve suları ve diğer pekçok ürünlerin ihracatını gerçekleştirmektedir.
Bunların çoğu özel sektörün büyümesiyle ortaya çıktı. Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği altında hareket eden özel sektör, şimdi Rusya’ya çorap ihracatını yapmaktadır. Yerli işadamının Ahal vilayeti Ak Bugday ilçesinde kurduğu atölyede her ay 250 bin çift Akar marka çorap üretilmektedir. Şirket 800 bin çift çorap ihracatını gerçekleştirdi. Bu ihracatın büyük bir kısmı Rusya’ya yapıldı. Pamuk ve pamuk ipliğinden yapılmış çoraplar yurtdışı pazarlarında büyük ilgi görmektedir.
Özel şirket önümüzdeki dönemde her aylık üretim kapasitesini 350 bin çifte çıkarmayı planlıyor. Avrupa’da üretilen teknoloji ile donatılan atölye her ay 500 bin çift çorap üretme kapasitesine sahiptir. Erkekler için çorap üretimi, geçen sene Haziran ayından itibaren başlatıldı.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni