Türkmenistan Tarımsal Üretimi Çeşitlendirmeye Çalışıyor
12 Kasım 2020Darı - Seri üretime uygun
Darı, ana ürünlerin hasadı arasında yetiştirilen bir ara ürün olarak etkin bir şekilde kullanılabilir. Bu konu, Daşoguz kentinde bulunan ve bu yıl deneylik ekimi yapılan çiftliklerin topraklarında bu tür tahıllardan iyi bir hasat yapan Türkmen Tarım Enstitüsü uzmanları tarafından not edildi. Kışlık buğday hasadı yapıldıktan sonra tarlalara darı dikildi ve beş hektardan fazla arazinin her birinden 15-20 sent ürün alındı. Aynı zamanda uzmanlar, yetiştiricilikte oluşan bu deneyimin gelecekte mahsul veriminin önemli ölçüde artırmasına da yardımcı olacağını düşünmektedir. Bir ekim döneminde ara ürün olarak darının etkinliğini, kısa büyüme mevsimi, kuru toprakta büyümeye uygunluğu ve ısıya dayanıklılığı belirler.
Tarım ile ilgili bölümleri olan üniversiteler, yerel tarımsal-sanayi komplekslerinin üretim hacimlerini arttırmak için, ıslah ve tohum yetiştirme çalışmalarıyla uğraşan araştırma merkezlerini, çeşitli mahsullerin ekimi için tarım teknolojisini iyileştirmeye aktif olarak katmaktadır. Örneğin, Türkmen Ziraat Enstitüsü, yerel toprakların ıslah edilmesi kapsamında, kuzey bölgelerin sert iklim koşullarında seri üretime uygun çeşitli mahsullerin yetiştirilmesi ve toprak verimliliğindeki artışı olumlu yönde etkileyebilecek nitelikte çalışmalar yürütmektedir.
Böylece, önceki yıllarda oranla daha iyi tahıl üretimi başarıyla gerçekleştirildi. Verim hektar başına 30-40 cente çıktı. Keza kuraklığa dayanıklı mahsulün nispeten kısa bir büyüme mevsimi vardır, olumsuz koşullara hızla adapte olur ve tuzlu topraklar dahil hemen hemen her toprakta büyür. Kuzey bölgesindeki çiftçiler tarafından esas olarak kendi ihtiyaçları için yetiştirilen darı ve çugara, kümes hayvanları ve hayvancılık için değerli ve besleyici yemlerdir, bu da onları toplu tarımsal üretim için umut verici kılar. Bu mahsullerin bu avantajları yanında yemek pişirmeye de uygun olmaları bir diğer avantajı olarak kendini gösterir.
Kaynak:NCA Bulletin