Türkmenistan tavuk ve yumurta üretimi arttırılıyor

17 Şubat 2020

Türkmenistan’da gıda başta olmak üzere pekçok sektörde ürün üretimde özel sektörün payı arttırılmaktadır. Bu ülke genelinde tavuk ve yumurta üretimini de kapsamaktadır.
Türkmen Nurly Meydan firması, bu sene üretimini ikiye katlamayı planlıyor. Bu amaçla girişimciler, ROSS-308 broyler ebeveynlerini satın aldılar. Bu tür tavuklar yüksek yumurta üretimi ve günlük et kazancı ile ayırt edilir.
İlk etapta Macaristan’dan 32 bin civciv getirildi. Yine 84 bin civciv getirilecek.
Firmanın tavuk çiftliği yılda yaklaşık üç milyon broyler tavuk yetiştirmeye izin veren, granül ve gevşek yem üretimi için bir yem fabrikası bulunan geniş bir komplekstir. Bu tesislerin işletilmesi, tam bir tavuk eti ve yumurta üretimini sağlayacak.
Geçen sene firma 3 bin ton tavuk eti üretti. Bu ürünler ülke genelindeki birçok mağazada satılmaktadır. Gelecekte üretimin yıllık 8 bin tona ulaştırılması hedeflenmektedir.
Bunun dışında girişimciler başka bir tavuk çiftliğini satın aldılar. Bu çiftlik 20-30 milyon yumurta üretimine sahiptir. Geçen yıl Geçen yıl Aralık ayında ve bu sene Ocak ayında, mevcut nüfusa yaklaşık üç milyon yumurta satıldı.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni