Türkmenistan Ticaret Bakanlığı ile UNDP, ülkenin Ticaret kapasitesinin arttırlması için çalışma başlatıı

07 Şubat 2020

Türkmenistan Ticaret (UNDP) Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Ekonomi  ve Dış Ekonomik İlişkiler Bakanlığı ihracatı çeşitlendirme ve teşvik etmeyi amaçlayan Türkmenistan Ticaret Kapasitesini Güçlendirme, ihracat yapısında katma değeri yüksek ürünlerin payının artırılması ve  ulusal ekonominin ithalata bağımlılığını azaltmayı amaçlayan ortak projesi başlatmıştır.

Ortak proje, UNDP ve ilgili kurumlar arasında, Uzman Bay Achim Seiler tarafından kurumlardan katılımcılara (Türkmenistan Girişimciler ve Sanayiciler Birliği, Ticaret ve Sanayi Odası Ticaret ve Dış Ekonomik İlişkiler Bakanlığı, Devlet Mal ve Hammadde Borsası da dahil olmak üzere) ticaretle ilgili her kurumun işlevlerini araştırmak ve ticaret politikası geliştirmede kapasite geliştirme için profesyonel personelin eğitim ihtiyaçlarını değerlendirmek ile ilgili konularda ilk söyleşisini yaptı.

UNDP Proje yöneticisi Muhammet Hommayev:“Uluslararası ticaret politikası geliştirme eğitimi, ticaret kapasitesini güçlendirmeye başlamak için ulusal ortakların mesleki kapasite geliştirme ihtiyaçlarına göre düzenlenecektir. Bu, yerel potansiyeli kullanarak ve ulusal önceliklere odaklanarak ticaret reformunun tüm sürecini başlatacağı için projemizin çok önemli bir bileşenidir.” dedi.

Proje ayrıca, üreticiden nihai tüketiciye entegre bir mal dağıtım sistemi için yeni ekonomik mekanizmaların getirilmesi de dahil olmak üzere, Türkmen ihracat ürünlerinin dış pazarlara etkin bir şekilde eriştirilmesini sağlamaya yönelik önlemlerin geliştirilmesini ve uygulanmasını desteklemektedir. Uluslararası uzmanın misyonu sırasında ortaklar, ihraç edilecek hedeflenen pazarları ve malları da tartıştılar.

5 günlük eğitimin, 2020 ilkbaharında en az 30 ulusal uzman için geliştirilmesi ve uygulanması bekleniyor.

Kaynak: nCa news bulletin