Türkmenistan Ticaret Sektöründeki Gelişmeler

06 Nisan 2020

Ticaret, borsa, tekstil ve özel sektörden sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Çarı Gılıcov, 2020 yılının ilk çeyreğindeki rakamları açıkladı.
Ticaret ve Dış Ekonomik İlişkiler Bakanlığı olarak perakende ticaret cirosundaki büyüme yüzde 18.7 ve toptan ticarette yüzde 18.3 oranda gelişti. Tekstil Sanayi Bakanlığı işletmeleri tarafından piyasaya sürülen ürünlerin hacmi yüzde 5,8 arttı.
Son üç ayda, Devlet Mal ve Hammadde Borsası 62 işlem seansı gerçekleştirdi, 7 bin 224 sözleşme imzaladı. Ticaret ve Sanayi Odası tarafından verilen hizmetlerin hacmi 2.2 kat, kâr yüzde 45.5 oranda arttı.
Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği'nde, Ocak-Mart aylarında sanayi üretimi yüzde 9,6, tarım ve gıda yüzde 66,3 oranda arttı.
Ticaret sektörünün yetkililerine hitap eden Devlet Başkanı, bugünün en önemli görevlerden birinin ticaret sisteminin istikrarlı çalışmasını sağlamak olduğunu kaydetti. Bu alandaki işlerin durumu sürekli gözden geçirilmeli ve gerekirse gıda ürünleri de dahil olmak üzere yeterli miktarda temel mal stokunun oluşturulması için ilave adımların atılmasını istedi.
Özellikle Türkmenistan Devlet Bşakanı, özel işletmeleri desteklemek ve uygun önerilerde bulunmak için acilen önlemler geliştirmesi talimatını verdi. Devlet Başkanı, her şeyden önce, vatandaşların girişimci faaliyetlerini teşvik etmeyi, istihdam sayısının azalmasını önlemeyi ve yeni istihdam alanları oluşturulması için çaba gösterilmesini istedi.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan haber Bülteni