Türkmenistan, Uluslararası Elektrik Enerjisi Projeleri Ofisi'ni kurdu

24 Ocak 2020

Karar Perşembe günü Cumhurbaşkanı Berdimuhamedov'un DPM Charymurat Purchekov (inşaat, enerji) ve enerji bakanı Murat Artykov ile bir toplantı yapması üzerine alındı.

Yeni kurulan otorite ilk olarak TAP500'ün uygulanmasını denetleyecek ve daha sonra Türkmenistan'ın diğer enerji ihracat projelerini araştıracak ve yönetecek.

Artykov, Ofis başkanı olarak atandı ve enerji bakanı olarak mevcut sorumluluğundan kurtuldu. Purchekov'a bakanlığın geçici sorumlusu verildi.

Artykov, 2014-2015 yılları arasında inşaat ve enerji konusunda DPM (başbakan yardımcısı) idi. 14 Ağustos 2015 - 12 Nisan 2019 tarihleri ​​arasında Afganistan'daki enerji bakanlığı temsilciliğinin başkanı olarak görev yaptı ve burada Afganistan'a Türkmen elektrik enerjisi tedarikini yönetti. 13 Nisan 2012'den 10 Ocak 2014'e ve 12 Nisan 2019'dan düne kadar enerji bakanıydı.
 
Toplantıda başkan, enerji bakanlığının düzenlemelerini ve merkez ofisinin yapısını da onayladı.

TAP500, Afganistan ve Pakistan'daki elektrik kesintilerini karşılamak için tasarlanmış 500 KV'luk bir elektrik iletim şebekesidir.

Başlangıçta Pakistan'a 1700 megawatt elektrik sağlayacak, daha sonra 4000 megawatt'a yükseltilecek.

Enerji hatları Herat'tan Kandahar'a TAPI hattı boyunca devam edecek. Kandahar'dan, bir şube TAPI'ye paralel olarak Pakistan'a girecek ve diğer şube, Kabil ve Celalabad ızgaralarıyla bağlanan Afganistan'ın içinde batıdan doğuya geçecek. Bu hat aynı zamanda Pakistan'ın Torkham'daki ulusal şebekesini de karşılayacaktı.

Türkmenistan Enerji Bakanlığı ve Türk şirketi Çalik Holding A.Ş, Ocak 2018'de TAP500'ün Afganistan toprakları üzerinden uygulanması için bir mutabakat zaptı imzaladı.

Türkmenistan, Afganistan ve Pakistan arasındaki TAP500 anlaşması Şubat 2018'de Afganistan ile Türkmen sınırına yaklaşık beş kilometre uzaklıktaki İslim Cheshme'de imzalandı. Üç büyük girişimin başlatıldığı tarihi bir gündü:
1. Türkmen kesimini Afgan kesimine bağlamak için TAPI üzerinde inşaat çalışmalarının başlatılması;
2. TAP500, Türkmenistan'dan Afganistan ve Pakistan'a elektrik enerjisi aktarma projesi;
3. Türkmenistan, Afganistan, Pakistan ve nihayetinde Hindistan arasındaki TAP fiber optik bağlantı; ve

Ekim 2018'de Türkmenistan Enerji Bakanlığı ile Afganistan İslam Cumhuriyeti Enerji ve Su Kaynakları Bakanlığı arasında TAP iletim hattı projesi üzerinde bir anlaşma imzalandı.

Anlaşma, Afganistan'a sağlanacak elektrik gücü hacimlerini - her biri 300 megawatt (toplam 600 megawatt) Herat ve Kandahar'a 1000 megawatt'a kadar olan hacimlerde daha fazla artış ile tanımlamaktadır.

Afganistan ve Pakistan'a ek olarak, bölgede Tacikistan ve Çin gibi Türkmenistan'ın enerji üretim kapasitesinden yararlanabilecek başka ülkeler de var.

Hazar Denizi üzerinden Kafkasya, Türkiye ve Avrupa'ya elektrik enerjisi sağlama potansiyeli de büyüktür.

Kaynak: nCa news bulletin