Türkmenistan'da Aşkabat-Türkmenabat Karayolu İnşaatı Bütün Hızıyla Devam Ediyor

26 Kasım 2020

Aşkabat-Türkmenabat karayolu inşaatı devam ediyor.

Türkmenistan'da Aşkabat-Türkmenabat karayolunun yapım çalışmaları devam ediyor. Böylelikle bu otoyolun 30 kilometrelik kısmına ikinci bir asfalt tabakası döşeniyor. Ayrıca 138,5 bin ton yapı taşı da Repetek istasyonundaki şantiyeye teslim edildi. Bu tür yapı malzemelerinin kaynakları Ajykariz, Buzaryk, Govshut, Gushgi ve Dushak madenleri. Söz konusu istasyonun yanı sıra Takir, Zakhmet ve Yoloten istasyonlarına da gerekli inşaat malzemeleri sağlanmıştır. Otobanın ilgili bölümlerinde toplamda 7 beton karıştırma merkezi, 10 beton ve 13 taş kırma tesisi faaliyet gösteriyor.

Türkmenabat'ı Türkmen başkentine bağlayan yüksek hızlı otoyolun 30 kilometrelik kısmına ikinci kat asfalt döşenmesi şimdiden final aşamasına geldi. Yol zemin kaplaması ve jeotekstillerin yanı sıra iki katmanlı kırma taş ve kum karışımı inşaatı tamamlandı.

Otobanda asfaltın üç katmanlı olması planlanıyor. İlk 10 cm'lik katman, sıcak gözenekli asfalt ile birleştirilmiş iri çakıl kullanılarak oluşturulmuştur. İkincisi, 7 cm yüksekliğinde, asfalt ve orta büyüklükte molozdan yapılmıştır. Ve üçüncüsü, yine 7 cm uzunluğunda, asfalt ve küçük parçalardan oluşan kırma taştan yapılmıştır.

Yolun yapımı sırasında, yağmur suyunun birikmesini önleyecek eklemeler de yapılmakta olup, yapılan asfaltın esnekliği ve yoğunluğu, büyük yüklere ve olumsuz hava koşullarına maruz kaldığında çatlamayacak şekilde hesaplanmaktadır.

Aşkabat-Türkmenistan karayolunun yapımının 2023 yılında tamamlanması planlanmaktadır.

Kaynak:NCA Bulletin