Türkmenistan'da Asya Kalkınma Bankası ile TAPİ projesi görüşüldü

23 Aralık 2020

Türkmenistan heyeti ile Asya Kalkınma Bankası (ADB) arasında video konferans formatında bir toplantı yapıldı.

Türkmen tarafına Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov başkanlık etti. Asya Kalkınma Bankası'ndan büyük bir delegasyona ADB'nin Orta ve Batı Asya Genel Müdürü Werner Lipak temsil etti. Toplantıda, Türkmenistan'ın Asya Kalkınma Bankası ile uzun vadeli işbirliğinin, özellikle enerji, ulaştırma, özel sektöre ve yatırım ortaklığına destek alanlarındaki etkinliği vurgulandı.

Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPI) doğalgaz boru hattının yapımına özel önem verildi. Avrasya alanında bölgesel ekonomik entegrasyon ve sosyo-ekonomik kalkınma üzerinde faydalı bir etkiye sahip olacak şekilde tasarlanan bu projenin önemi vurgulanmaktadır.

Dünya ülkelerinin ekonomilerinin yeniden kalkınması açısından özellikle önemli olan Türkmenistan'ın ülkeler arasında ulaşım ve transit iletişimin desteklenmesine olan bağlılığı vurgulandı. Kuzey-Güney demiryolu projesinin ortak uygulanmasının yanı sıra elektrik sektöründeki ortaklık konuları görüşüldü.

Taraflar, mevcut projelerin uygulanmasını gözden geçirdiler ve gelecek yıl için öncelikli işbirliği alanlarını belirlediler.

Kaynak:ATAVATAN TÜRKMENİSTAN