Türkmenistan'da Çiftçilere 99 Yıllığına Arazi Tahsisi Yapılacak

02 Aralık 2020

TARIM ÜRETİCİLERİNE 99 YILLIK ARAZİ TAHSİSİ

Devlet Başkanı Başkanlığında toplanan Kabine toplantısında Tarımdan sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Esenmurat Orazgeldiyev, tarım sektörüne özel üreticilerin çekilmesi konusunda bölge valilikleri ile yapılan çalışma hakkında bilgi verdi.

Bu bağlamda, 264 bin 678 hektarlık bir özel arazi fonu oluşturuldu. Bu arazileri özel tarım üreticilerine 99 yıllık olarak verilmesi öngörülmektedir. Özel tarım üreticileri kendilerine tahsis edilen arazinin yüzde 70’inde devlet siparişinde yer alan buğday, pamuk ve diğer tarım ürünlerini yetiştirecek. Kalan araziye, bilimsel temelli bir ürün rotasyonu kapsamında diğer ürünler yetiştirilebilinecek.

Türkmen Lider, tarım sektörünün verimliliğinin arttırılmasının önemli olduğuna dikkat çekerek, bu yönde bir kararname imzaladı.

Türkmenistan Halk Meclisi'nin ilk toplantısında tarım sektöründeki reformları daha da iyileştirmek, ülkemizdeki toprak ve su kaynaklarını verimli kullanmak ve özel üreticileri tarıma çekmek için alınan kararları uygulamak amacıyla Türkmenistan Devlet Başkanı Kararı imzaladı.

Belgeye göre:
 Anonim şirketler, çiftçiler, diğer tüzel kişiler ve Türkmenistan vatandaşları (bundan sonra üreticiler olarak anılacaktır) için özel tarım arazisi fonu miktarı onaylanmıştır.
 Bu arazilerin yüzde 70'inde pamuk, buğday ve devletin siparişindeki tarım ürünleri yetiştirilecek ve arazilerin kullanım süresi 99 yıldır.
 Özel bir arazi fonundan arsa alan üreticiler, geliştirilmekte olan arazinin ıslah durumunu iyileştirmek için 3 yıl içinde uygun çalışmaları yapmalı ve ardından üretime başlamalıdır.
 Tarım ve Çevre Koruma Bakanlığına, bölge valilikleri ile birlikte, üreticilere özel bir arazi fonundan uzun vadeli arsaların kullanımı için gerekli işlemleri resmileştirmeli ve bunların rasyonel kullanımlarını control etmeli.
 Özel bir arazi fonundan arsa alan üreticiler devletin siparişindeki tarım ürünlerinin üretiminde berlielnen hedeflerden fazla üretim yaptıysa, üretilen ürün fazlasını kendi takdirine bağlı olarak kendisi muhafaz edebilir, isterse devlet satış fiyatlarından devlete teslim edebilir.

Kaynak:Atavatan Türkmenistan