Türkmenistan'da Çin'li CNPC Ülkenin Uzun Vadeli Ortağı Oldu

23 Aralık 2020

CNPC International Turkmenistan başkanı Li Shulian Çin’in en büyük devlet şirketi olan Çin Ulusal Petrol Şirketi’nin (CNPC) Türkmenistan’daki çalışmaları ve geleceğe yönelik işbirliği olanakları hakkında açıklamalarda bulundu.

Çin şirketi temsilcisi bu yöndeki açıklamaları, Ussat news elektron gazetesine verdiği demeçte gerçekleştirdi. Çin Ulusal Petrol Şirketi (CNPC), 2002 yılından beri Türkmenistan'da projeler yürütmektedir. Şirketin çalışmaları, petrol ve gaz endüstrisindeki yatırımlar ile petrol ve gaz sahalarında mühendislik ve teknik hizmetlerin sağlanmasından oluşmaktadır.

Şirketin 2007'den beri Bagtyyarlyk'in sözleşmeli bölgesinde çalışmaları yürüttüğü kaydedildi. 2009 yılında Türkmenistan-Özbekistan-Kazakistan-Çin doğalgaz boru hattını işletmeye aldı.

Li Shulian, "Kasım 2020 itibarıyla, Türkmenistan'dan Çin'e toplam gaz ihracatı hacmi 283 milyar metreküp'e ulaştı ve bu da Çin'i Türkmen doğalgazının en büyük ithalatçısı yaptı" dedi.

Şimdi şirket Galkynyş ve Batı Joramergen alanlarında mühendislik ve teknik hizmetler sunmaktadır. Şirket müdürü, tüm dönem boyunca, CNPC International Türkmenistan'ın ülkede yaklaşık 170 kuyu açtığını, 2 gaz işleme tesisi kurduğunu ve yerel sakinler için 22 bin iş yarattığını söyledi.

Gelecekte şirket, petrol ve gaz kaynaklarının araştırılması ve geliştirilmesi ile petrol ve gaz kimya endüstrisi alanındaki bağları güçlendirmek için "Türkmengaz" Devlet Kurumu ile işbirliğini genişletmeyi planlıyor.

Kaynak:Atavatan Türkmenistan