Türkmenistan'da Devlet Şirketi "Türkmennebit" Hidrokarbon Üretimini Artırıyor

27 Kasım 2020

 "Türkmennebit" hidrokarbon hammadde üretimini artırıyor: Bu yılın on ayında 3 milyon 245 bin tondan fazla petrol üretildi. Üretim paylaşım anlaşmalarına uygun olarak sahaları geliştiren yabancı ortakların katkıları dikkate alınarak ülkede yaklaşık 8 milyon ton petrol ve gaz kondensi çıkarıldı.

Şirket, kuyuların jeolojik ve teknik önlemler yoluyla hidrokarbon yataklarının gelişiminin verimliliğini artırmanın yanı sıra yeni "yeraltı kuyularının" açılmasına öncelik vermektedir. Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedov adına yüksek teknoloji hizmetleri alanında yabancı firmalarla işbirliği yoğunlaştırıldı.

Genel olarak, tüm bu çalışmalar sonucunda Ocak ayında, petrol üretimindeki artış altı ayda geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 10 bin ton - 10 ayda yaklaşık 125 bin ton - 150 bin ton olarak gerçekleşti.

Planlanan görevler, gaz endüstrisi işletmeleri tarafından yerine getirildi. Yılın başından bu yana yaklaşık 55,5 milyar metreküp doğal ve buna bağlı doğal gaz üretildi. Yaklaşık 28 milyar metreküp "mavi yakıt" ihraç edildi. Bununla birlikte ülke, 204,5 bin ton sıvılaştırılmış gaz üretti - 2019'un aynı dönemine göre 35,6 bin ton fazla.

Petrol ve gaz kompleksinin altyapısının modernizasyonu ve teknik olarak yeniden teçhizatına, ileri teknolojilerin kullanılmasına öncelik verilmektedir. Yılın başından bu yana, bu amaçlar için 6,2 milyar manat tahsis edildi.

Türkmenbaşı petrol rafinerileri kompleksi, çeşitli markalardan yaklaşık 1,6 milyon ton motor benzin ve 1,5 milyon tonun üzerinde motorin üretti. Bu ürünlerin önemli bir kısmı yabancı şirketler tarafından satın alındı.

Genel olarak, doğal gaz ve petrol ihracatından elde edilen döviz kazancı 3,8 milyar ABD Dolarını aştı.

Kaynak:NCA Bulletin