Türkmenistan'da Devletten Özel Sektöre 10 Milyon Dolarlık Destek

16 Kasım 2020

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov, video konferans ortamında Bakanlar Kurulu toplantısını gerçekleştirdi. Aşkabat Belediye Başkanı ve valilerin katılımıyla yapılan toplantıda, Covid-19 pandemi döneminde orta ve küçük ölçekli işletmelere mali desteğin sağlanması yönünde rapor sunuldu. Ayrıca, 12 Aralık Tarafsızlık Günü kutlamaları için yapılan çalışmalar değerlendirildi.
ÖZEL SEKTÖRE 10 MİLYON DOLARLIK DESTEK
Ekonomiden sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Gadırgeldi Müşşikov, saygın uluslararası ve bölgesel finans kurumları ile verimli işbirliğini güçlendirmek, yabancı yatırımı çekmek, yerel üreticileri desteklemek konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Bu bağlamda, özel sektörün geliştirilmesi için İslam Kurumu'nun (ICD) COVID-19 salgını sırasında küçük ve orta ölçekli işletmeleri finanse etmek için 10 milyon doları tahsis edilmesi önerisi sunuldu.
Devlet Dış Ekonomik İşler Bankası aracılığıyla sağlanacak bu mali kaynak, ekonominin çeşitli sektörlerinde girişimcilik faaliyetlerinin artırılmasına, küçük ve orta ölçekli işletmelerin ürettiği malların tür ve hacimlerinin artırılmasına, dış pazarlarda rekabet güçlerinin artırılmasına ve ek istihdam yaratılmasına yönelik projelerin uygulanmasına yönlendirilmesi planlanmaktadır.
Türkmen Lider, Türkmenistan'ın son yıllarda dış ekonomik ilişkileri önemli ölçüde genişlettiğini kaydetti. Tesis edilen verimli bağların büyük çaplı yatırımların çekilmesine ve büyük ölçekli altyapı projelerinin uygulanmasına katkıda bulunduğunu söyleyen Devlet Başkanı, sunulan öneriyi onaylayarak, İslam Kurumu tarafından tahsis edilen mali kaynakların kullanımı üzerinde sıkı kontrol sağlanması gerektiğini belirtti.

Kaynak:Atavatan Türkmenistan