Türkmenistan'da Doğalgazdan Üre Gübresi Üretimi Hızla Artıyor

27 Kasım 2020

Üre üretimi arttı

Türkmenista'ın Balkan vilayetindeki Garabogazkarbamid fabrikası üre gübresi üretimini başarıyla genişletiyor. Ana hammadde olarak doğal gazdan elde edilen amonyağı kullanan işletme, bu yılın on ayı boyunca yaklaşık 900 bin ton karbamid [üre] üretti. Üretim oranı geçen yıla göre iki katından fazla arttı.

Yeni tesisler tamamen otomatiktir ve Danimarka, İtalyan, Hollanda ve Amerikan teknolojileri ile donatılmıştır. Tesisten ürünlerin sevkıyatı, ürenin bir konveyör tarafından tedarik edildiği özel bir rıhtım vasıtasıyla hızlandırılmış bir şekilde gerçekleştirilir, bu imkan da su ile nakliye işleminin maliyetini büyük ölçüde kolaylaştırır ve azaltır. İşletmenin Hazar kıyısındaki elverişli coğrafi konumu, ürünlerini hem deniz hem de demiryolu bağlantıları ile dünya pazarlarına sunmasına olanak tanımaktadır.

Tesis, Eylül 2018'de ülke kimya sektörünün üretim altyapısını genişletti. İşletme, yıllık 1 milyon 155 bin ton karbamid üretimi için tasarlandı. Bu miktarda gübre üretmek için 660 bin ton amonyak kullanılıyor.

Kuruluş, açılışından bu yana, Bulgaristan, Türkiye, Romanya, İspanya ve diğer ülkelerdeki tarım üreticileri tarafından satın alınan 1 milyon 381 bin ton konsantre azotlu gübre üretti.

Kaynak:NCA Bulletin