Türkmenistan'da Enerji Fiyatlarındaki Düşüşe Karşı Önlem Alınacak

06 Nisan 2020

Bakanlar Kurulu’nda petrolgazdan sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Myratgeldi Meredov ve Türkmenistan Devlet Başkanı’nın petrolgazdan sorumlu danışmanı Yagşıgeldi Kakayev sektördeki çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Petrol ve doğalgaz sektörünün yetkililerine hitap eden Devlet Başkanı, ilk çeyrekte petrol ve gaz sektöründe ana göstergelerin elde edilmesine rağmen, geçen yılın aynı dönemine kıyasla bazılarının büyüme oranlarının azaldığını belirtti.
Devlet Başkanı, bu sektöre verilen en önemli görevleri başarıyla çözmek için acil önlemler almak ve uygun çalışmaları yapmak ve kurumların üretim faaliyetlerini dünyadaki enerji kaynakları için daha düşük fiyatlar ile ilişkili duruma uyarlamak gerektiğini vurguladı.
Türkmen Lider, Hazar'ın Türkmen kıyısında yer alan Türkmenpetrol Devlet Kurumu’nun petrol ve gaz bloklarının gelişimini hızlandırmayı, yatırım çekiciliğini artırmayı ve yabancı şirketlerle işbirliğinin tesis edilmesini istedi.
Devlet Başkanı, Türkmengaz Devlet Kurumu için de üretimin arttırılması, doğalgazın ihracat olanaklaırnın genişletilmesi, gazkimya tesislerin kurulması yönünde talimatlar verdi. Türkmen Lider, inşaat için planlanan petrokimya tesislerinin ekonomik fizibilitesinin analiz edilmesi ve uygun tekliflerin hazırlanmasının önemine değindi.
Türkmenjeoloji Kurumu’nun da arama çalışmalarını hızlandırması gerektiğinin altını çizen Devlet Başkanı, Türkmenbaşı Petrol Rafinerisi’nin, uluslararası petrol ürünleri pazarlarını dikkatle incelemek ve pazarlama araştırmalarına dayanarak en popüler olanların listesini belirlemek gerektiğini belirtti.
Devlet Başkanı, mevcut durumda, bu ürünlerin fiyatları düştüğü için daha karlı pazarların aranması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni