Türkmenistan'da İlk Çeyrekte 6,3 Oranında Büyüme Gerçekleşti

06 Nisan 2020

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov, 2020 yılının ilk çeyreğine ilişkin çalışmalarının sonuçlarının özetlendiği video konferans formatında genişletilmiş bir Bakanlar Kurulu toplantısı düzenledi.
Toplantıda Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcılarının, bakanlıkların ve kurum başkanlarının, Aşkabat Belediye Başkanı ve vilayet valilerin raporları dinlendi, faaliyetleri değerlendirildi ve ülkenin sosyo-ekonomik gelişmesinin önemli konuları ele alındı.
İLK ÇEYREKTE EKONOMİK BÜYÜME 6,3 ORANINDA
İlk olarak ekonomiden sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Gadırgeldi Müşşikov, 2020 yılının ilk çeyreğindeki makro ekonomik göstergeler hakkında bilgi verdi.
İncelenen dönemde, ülke bakanlıkları ve sektörel departmanların planlanan hedeflere ulaşma analizine göre GSYİH yüzde 6,3 oranında artmıştır. Geçen sene aynı döneme göre toplam üretim yüzde 5,3 arttı.
Üç aylık sonuçlara göre, perakende ticaret cirosunun 2019'un ilgili dönemine göre hacmi yüzde 19,8 ve dış ticaret yüzde 6,1 oranında arttı.
2020-2025 Sosyo-Ekonomik Kalkınma Programı çerçevesinde 259 tesisin inşasına başlandı ve bunun 14’ünde inşaat çalışmaları sonlandırıldı. 139 tesiste inşaat çalışmaları devam etmektedir.
Tarım ve Çevre Koruma Bakanlığı ile Sanayi ve İnşaat Sanayi Bakanlığı'nın önerilerinin analiz sonuçları kapsamında bu bakanlıklarında bir dizi kuruluşlarının özel mülkiyete aktarılması planlandığını bildirildi.
2020 yılının ilk çeyreğinde özel sektörünün üretim hacmi yüzde 64,7 oranına ulaştı. 1 Nisan itibarıyla, devlet bütçe gelirlerinin uygulanması yüzde 104,8 ve harcama yüzde 90,3 olarak gerçekleşti.
Yatırım Programının 2020 yılının ilk çeyreğindeki uygulanması yüzde 12,1 olmuştur. Harcanan sermaye yatırımlarının yüzde 48,5'i üretim tesislerinin inşasına, yüzde 51,5'i sosyal ve kültürel tesislere yöneliktir.
Raporları dinleyen Devlet Başkanı, ekonomiden sorumlu yetkililere günlük ekonominin durumunu izlemek ve aynı zamanda, mevcut duruma göre, mümkün olan en kısa sürede ülkenin bu yıl sosyo-ekonomik kalkınma beklenen sonuçlarının ayrıntılı bir analiz yapılmasını istedi.
Türkmen Lider, koronavirüs salgını nedeniyle küresel ekonomideki dengesizlik nedeniyle ülkemizdeki iş üzerindeki olumsuz etkilerin azaltılması için operasyonel ve orta vadeli tedbirlerin geliştirilmesi ve benimsenmesi üzerinde özellikle durdu. Bunun yanı sıra, ülke ekonomisindeki sektörlerin sürdürülebilir kalkınmasını sağlamak için pratik adımların uygulamasının önemi vurguladı.
Devlet Başkanı ayrıca, ayrıca, küçük ve orta ölçekli işletmeler için kredi verme programının genişletilmesi, krediler için vergi ve borç ödemesinin ertelenmesi için imtiyaz tanınması gereken işletmelerin bir listesini hazırlamak için talimatlar verdi.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni