Türkmenistan'da İşletmelerin Süt Ürünleri Üretimi Artıyor

03 Aralık 2020

Türkmen İşletmeleri Süt Ürünleri Üretiminin Artmasına Katkıda Bulunuyor.

Girişimci Berdimuhammet Chariyev’in Mary vilayetinde Bayramali ilçesindeki işletmesi, Ak Çeşme markası altında yaklaşık 20 çeşit süt ürünü üretmektedir.

Rysgal gazetesinin Pazartesi günkü sayısına göre, önde gelen Rus ve Çinli üreticilerin makina ekipmanlarıyla kurulan bir hektarlık süt fabrikası, günlük 1600-1800 kg süt işlemek üzere tasarlanmıştır.

Üretim için süt yerel özel üreticiler tarafından sağlanmaktadır. Üretilen nihai ürünler, aynı ilçede bulunan Lälezar Zaman Bireysel İşletmesi'nin atölyelerinde paketlenmektedir.

Ayrıca yerel girişimci Merdan Ovezgylyjov, Elin markasıyla süt ve süt ürünleri üretimi yapmaktadır. İşletme, Avrupa'dan modern makinelerle donatılmıştır. Bu tesiste de üretim için süt yerel çiftliklerden satın alınır.

Şirket, ekşi krema, kefir, süzme peynir, suzme, ayran, yoğurt ve peynir gibi 40'tan fazla çeşit süt ürünü üretmektedir. Üretimde, ürünlerin diyet bileşenine ve ayrıca doğal katkı maddelerinin kullanımıyla ürün türlerinin salınmasına - otlar, sebzeler, meyveler, kuru meyvelerle zenginleştirme - özel dikkat gösterilmektedir.

Dashoguz vilayetinin idari merkezinde bulunan Şawat Açık Anonim Şirketi, tüketiciler arasında Şawat markalı süt ürünleri ile tanınmaktadır. Modern makinelerle donatılmış üretim atölyelerinde süt, kefir, peynir, ayran, süzme peynir, suzme ve yoğurt olmak üzere yaklaşık 20 çeşit süt ürünü üretilmektedir.

Türkmen özel üreticileri de Gönezlik, Sahabatly ve Süytli dere markaları altında süt ürünleri üretmektedir.

Kaynak:NCA Bulletin