Türkmenistan’da İzobütan üretim tesisi inşa edilecek

16 Aralık 2020

Türkmenistan’da izobütan üretim tesisi inşa edilecek

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov, ülkenin petrolgaz sektörünün yetkililerinin katılımıyla videokonferans eşliğinde bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, petrolgaz sektörünün geliştirilmesi, petrol ve gaz üretiminin arttırılması, bu sektörde katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi konuları ele alındı.

Ekonomiden sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Gadırgeldi Müşşikov, bakanlıklar ve sektörel departmanların yabancı şirketlerle mal alımı, işin yapılması ve hizmetlerin sağlanması için talimatına uygun olarak imzalanan sözleşmeler (anlaşmalar) hakkında rapor verdi. Daha sonra Devlet Bakanı, Türkmengaz Devlet Kurumu Başkanı Batır Amanov, doğalgazın üretimi, dünya pazarına ihraç edilmesi konusunda rapor sundu.

 Dövletabat gaz kondensat sahası kuyularında modern teknolojiler kullanılarak gaz üretim hacminin artırılması, kuyuların verimliliğinin artırılması planlanmaktadır.

 Galkynyş gaz sahasının geliştirilmesi ve doğalgaz ve gaz kondensi üretiminin artırılması için yabancı ortaklarla ortaklaşa yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verildi.

 Ahal vilayetinde doğalgazdan yüksek kaliteli, çevre dostu benzin üretimi için tesisin ikinci etabının inşası için çalışmalar devam ediyor. Şu anda çevre dostu ve uluslararası standartları karşılayan yüksek kaliteli benzin üretimi burada başarıyla gerçekleştirilmektedir.

 Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan doğalgaz boru hattı projesinin uygulanması için çalışmalar devam etmektedir. Gaz boru hattının Türkmen kesiminde boruların kaynağı yapılmıştır, gerekli ekipmanlar kurulmaktadır.

 Kıyanlı polimer fabrikasında üretilen polietilen ürünlerinin maliyetini düşürmek, satın alınmakta olan ürünlerin ithalatını azaltmak için fabrika bünyesinde izobütan üretim tesisi inşa etmek için uluslararası ihale açıldı.

Toplantıda, Türkmenpetorl Devlet Kurumu Başkanı G.Baygeldiyev petrol üretiminin arttırılması, Hazar Denizi’nin Türkmen kıyısındaki petrolgaz sahalarına yeni yatırımcıların çekilmesi konusunda bilgi verdi. Goterdepe sahasında yabancı ortaklar ile yapılan çalışmalar, Kuzey Goturdepe sahasında yeni kuyuların açılması ve onların verimliliği arttırılması yönünde çalışmaların yapıldığı belirtildi.

Türkmen Lider, Merkez Bankası Başkanı M.Annadurdıyev’e petrolgaz sektörünün işletmelerinin teknik envanter yapılması konusunda talimat verdi. Ayrıca, Başsavcı B.Atdayev’e petrolgaz sektörünün yapılarının finansal ve ekonomik göstergelerini analiz etme talimatı verdi. 

Kaynak:Atavatan Türkmenistan