Türkmenistan'da KOBİ'ler İçin İhracat Koçluğu Girişimi Başlatıldı

11 Aralık 2020

Türkmenistan'da küçük ve orta ölçekli işletmeler için ihracat koçluğu girişimi başlatıldı.

Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC), 28 Kasım - 6 Aralık tarihleri ​​arasında, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen bölgesel “Ready4Trade Orta Asya” projesi çerçevesinde, küçük ve orta ölçekli işletmelere yardımcı olmayı amaçlayan proje bileşeninde İhracat faaliyetleri için bir eğitim gerçekleştirdi.

Beş oturumdan oluşan eğitim kursuna dört ulusal uzman katılmıştır ve gelecekte Türkmenistan genelinde 40'tan fazla şirkete işle ilgili ihracat konularında danışmanlık desteği sağlayacaktır. Eğitim oturumları malların paketlenmesi ve etiketlenmesi, sertifikalandırma, gümrük prosedürleri, uluslararası nakliye ve ihracat planlaması ile ilgili konuları içeriyordu. Bu modüller, acemi ihracatçılar için en büyük ilgi alanları olduğu düşünülerek seçilmiştir. Eğitim sırasında uzmanlar, ihracatçı ile çalışmak için en gerçekçi koşulları yaratmak amacıyla, küçük ve orta ölçekli işletmelerin temsilcilerinin daha önce uygulamalarında karşılaştıkları ihracat sorunlarına olası çözümleri değerlendirildi.

ITC projesi kapsamındaki koçluk girişiminin amacı, mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin, yani ihracat odaklı şirketlerin uluslararası pazarlara girmesini ve küresel düzeyde başarılı faaliyetler gerçekleştirmesini desteklemektir.

Sanjar Khudaynazarov; “Koçluk, belirli soruları çözmek için en uygun yöntem olarak Avrupa ve Batı ülkelerinde yaygınlaşan soru-cevap formatına dayanan modern bir öğretim şeklidir. Koçluk ile geleneksel eğitim yöntemleri arasındaki fark, belirli bir ihracat alanında deneyime sahip olan ve acemi ihracatçıların ticaret faaliyetlerinin coğrafyasını genişletmek için ilk adımları atmalarına yardımcı olabilecek bir uzmandan doğrudan belirli bilgilerin alınmasıdır." dedi.

Bugün özel sektörün Türkmen mal ihracatının ana pozisyonları meyve ve sebzeler, tekstil ürünleri ve polimerik malzemelerden ürünlerdir. Dünya ekonomisinin büyük üretim potansiyeli ve küreselleşmesi göz önüne alındığında, Türkmen işletmeleri ihracat faaliyet oranını artırmayı hedefliyor. Bu tür programlar ve girişimler, Türkmenistan özel sektörünün yeni pazarlara girmek için bir strateji oluşturmasına ve uygulamasına yardımcı olacak ve ihracat istişareleri yoluyla ihracatı teşvik edecektir. ITC proje koçlarının desteği ile mikro, küçük ve orta ölçekli işletme temsilcileri, uluslararası ticaretin tüm prosedür ve kurallarını dikkate alarak dünya standartlarına uygun ihracat faaliyetlerini gerçekleştirebilecekler.

ITC projesi, 2021'in ilk çeyreğinde koçluk girişiminin pratik uygulamasına başlamayı planlıyor.

Ready4Trade Orta Asya projesi kapsamında, Avrupa Birliği ve Uluslararası Ticaret Merkezi, bölge içi ve uluslararası ticareti teşvik ederek Orta Asya'nın genel sürdürülebilir ve kapsayıcı ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak için güçlerini birleştirdi.

Ticarete Hazır - Orta Asya projesinin yararlanıcıları, ülkelerdeki hükümet ve kamu kurumları, küçük ve orta ölçekli işletmeler ve kadın liderliğindeki işletmeler ve iş destek ve geliştirme kuruluşlardır.

Proje 5 ülkede faaliyet gösteriyor: Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan.

Kaynak:NCA Bulletin