Türkmenistan'da Petrol ve Gaz Sektörünün Geleceği

25 Aralık 2020

Türkmenistan Petrol ve Gaz Sektörünün Geleceği

Yakın tarihli bir video konferansında, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguly Berdimuhamedov, petrol ve gaz kompleksinin geliştirilmesine yönelik devlet programlarının uygulanması için bir dizi önemli görevi ana hatlarıyla açıkladı.

Ulusun liderinin vurguladığı gibi, Türkmenistan'ın enerji politikasının temel amacı, mevcut zengin doğal kaynakları daha verimli kullanmak, petrol ve gaz kompleksinin sürdürülebilir gelişimini sağlamak için üretim ve bilimsel ve teknik yetenekleri oluşturmak ve ulusal ekonominin ihracat potansiyelini arttırmaktır.

Petrol ve gaz endüstrisinin malzeme ve teknik altyapısını güçlendirmek ve altyapısını modernize etmek için önemli mali kaynaklar tahsis edilmektedir. Böylelikle bu yılın 11 ayında sektördeki toplam yatırım 7,1 milyar manatı aştı. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre 492 milyon manat fazladır.

Genel olarak, ülke yaklaşık 8,7 milyon ton petrolün yanı sıra 62,3 milyar metreküp doğal üretti. Aynı zamanda yaklaşık 31 milyar metreküp "mavi yakıt" ihraç edildi. Bununla birlikte yurtdışında yoğun talep gören sıvılaştırılmış gaz üretim hacmi, 2019 yılının aynı dönemine göre 42,3 bin ton artarak 231 bin ton olarak gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedov'un talimatlarına göre, sektörün potansiyelini daha da artırmak, etkili teknolojiler sunmak ve yabancı yatırımı çekmek için uygun önlemler alınıyor.

Özellikle, Devlet Kurumu "Türkmennebit", kamuya açık anonim şirket "Tatneft" ile Goturdepe sahasında 2028 yılına kadar kuyu çalışması ve petrol geri kazanımının artırılmasına yönelik çalışmaların sürdürülmesini sağlayan bir Ek Sözleşme imzalamıştır.

Yeni sözleşme kapsamında, Goturdepenebit petrol ve gaz üretim departmanının birkaç petrol sahasını daha içerecek olan üretim programının genişletilmesi planlanıyor. Toplam 250 kuyunun elden geçirilmesi planlanıyor. Türkmen ortaklarının önemli bir faaliyet alanı, modern petrol sahası ekipmanı, otomasyon ve telemekaniğin tanıtılmasıdır. Şu anda, petrol borularının onarımını organize etmek için bir proje uygulanmaktadır ve Tatneft uzmanları da sahanın dijital bir modelini oluşturmaktadır.

İncelemeye devam ederken, Türkmenbaşı petrol rafinerileri kompleksinin çeşitli markalardan 1,7 milyon tondan fazla motor benzini ve 1,65 milyon tonun üzerinde motorin ürettiğini not ediyoruz. Bu ürünlerin önemli bir kısmı yabancı şirketler tarafından satın alındı.

Kiyanly'deki polimer fabrikasının ürettiği polietilen satışları 3 kattan fazla arttı. Bu yılın 10 ayı boyunca bu ürünlerin yaklaşık 140 bin tonu Türkmenistan Devlet Emtia ve Hammadde Borsası aracılığıyla satıldı. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre neredeyse 95 bin ton daha fazla.

Alıcılar arasında Rusya, Afganistan, BAE, Özbekistan ve diğer ülkelerin iş çevrelerinin temsilcileri var. Hindistan ve Pakistan dahil Türkiye ve Güneydoğu Asya'ya Türkmen polimer arzının bu yıl önemli ölçüde arttığı belirtilmelidir.

Uluslararası analitik şirketlerden uzmanlar, Aralık ayında polipropilen fiyatlarının dünya pazarlarında artmaya başladığını belirtiyor. Bu eğilimi GTSBT'de de görüyoruz. Böylece 8 Aralık'ta düzenlenen açık artırmada Türkmenbaşı petrol rafinerileri kompleksinin ürettiği 3,5 bin ton polipropilen ton başına 1.446 dolardan satıldı. Ürünün başlangıç ​​fiyatı 920 dolardı.

Genel olarak, doğal gaz ve petrokimya ürünleri ihracatından elde edilen döviz kazancı 4,13 milyar doları aşmıştır.

Kaynak:NCA Bulletin