Türkmenistan'da Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin Uygulanması Gözden Geçirildi

27 Kasım 2020

Aşkabat, 24 Kasım 2020- BM ve Türkmenistan Ulusal SKH Çalışma Grubu, olası riskleri belirlemek ve bu alandaki sonraki işbirliği adımları üzerinde anlaşmak için Türkmenistan'da SKH'lerin uygulanmasındaki ilerlemeyi gözden geçirmek ve tartışmak için çevrimiçi toplantı düzenledi.

Çalışma Grubu üyeleri, SKH'lerin uygulanmasında doğrudan etkisi olan küresel mega trendlerle tanıştırıldı. Açılış konuşmacısı, Birleşmiş Milletler Baş Ekonomisti Genel Sekreter Yardımcısı Elliot Harris, raporun ana bulgularını "Zamanımızın Trendlerini Şekillendirmek" olarak ifade etti. Ayrıca “Türkmenistan'ın küresel salgına tepkisi, hükümet genelinde stratejik ve operasyonel koordinasyon ile güçlü çok sektörlü bir yaklaşımla karakterize edildi. Hükümet çapında yönetişime yönelik bu çok sektörlü yaklaşım, mega trendlere ve stratejik toparlanmaya yanıt vermek için gereklidir ”dedi.

 Etkili politika oluşturma ve uygulama için veri paylaşımının önemi de artırıldı. "Güvenilir verilerin mevcudiyeti, bir ülkedeki küresel pandeminin makroekonomik durum ve farklı nüfus grupları üzerindeki etkisini ve aynı zamanda mevcut savunmasızlıkların nedenlerini anlamak için önemli bir önkoşuldur. Birleşmiş Milletler Türkmenistan Mukim Koordinatörü Elena Panova toplantıda kimseyi geride bırakmadığına vurgu yaptı.

Küresel salgından sürdürülebilir toparlanma ve SKH'lere ulaşılmasında önemli bir faktör olduğu için SKH'ler için finansman sorunu da vurgulandı.

Türkmenistan'daki SKH uygulamasının ana koordinatörü olarak Türkmenistan Maliye ve Ekonomi Bakanlığı, ulusal olarak kabul edilen SKH'lere ulaşmada kaydedilen ilerlemeye ilişkin raporu sundu. Bakanlık ayrıca koordineli SDG verilerinin toplanması ve ulusal rapor için analizi için ilgili bakanlıklardan SKH odak noktalarının oluşturulması gereğini vurguladı.

Dışişleri Bakanlığı, Devlet İstatistik Komitesi, Maliye ve Ekonomi Bakanlığı ve diğer bazı bakanlıkların çabaları sayesinde Türkmenistan'ın küresel veri tabanlarına raporlamasını geliştirdiği de kaydedildi. Bu çalışma, Türkmenistan'ın çeşitli küresel endekslerde SKH'lere ulaşmada kaydettiği ilerlemenin objektif bir değerlendirmesini sağlamak için çok önemlidir.

Ulusal SDG Veritabanının kurulması ve operasyonel hale getirilmesi için ortak çalışmaların hızlandırılmasının, küresel veritabanlarına veri raporlamasını iyileştirmenin ön koşullarından biri olarak büyük önem taşıdığı kabul edildi.

Katılımcılar, Türkmenistan'daki SKH'lerin başarısını ölçmek için değerli bir kaynak olarak hizmet veren 2019 Çoklu Göstergeli Küme Anketi'nin bulgularını öğrendiler. MICS, yalnızca Çocuk Hakları Ulusal Eylem Planını (2018-2022) izlemek için değil, aynı zamanda güvenlik açıklarının belirlenmesi ve ilgili politika eylemlerinin bilgilendirilmesi için SKH'ler ve diğer planlama çerçevelerini izlemek için de önemli bir araçtır.

Kaynak:NCA Bulletin