Türkmenistan'da Tarafsızlığın 25. Yılı Anısına Para Basıldı

11 Aralık 2020

Türkmenistan'ın tarafsızlığının 25. yıldönümü vesilesiyle Merkez Bankası yeni banknotlar çıkarıyor.

Neutral gazetesinin bugünkü baskısına göre, Aralık 2020'de Türkmenistan Merkez Bankası, ülkenin tarafsızlığının 25. yıldönümü vesilesiyle, 1, 5, 10, 20, 50 ve 100 manatlık banknotlarda yeni değiştirilmiş banknotlar çıkarıyor.

Genel olarak banknotların ön yüzlerinin rengi ve tasarımı korunmuş olup, tüm banknotlar “tarafsızlık yurdu Türkmenistan” yılının sembolünü taşımaktadır.

Banknotların arka yüzünde Uluslararası Türkmenbaşı Limanı ve Anayasa Anıtı ile daha önce 2014 banknotlarının üzerinde binalar tasvir edilmiştir.

Bu değişiklikler, güvenlik özelliklerini geliştirmek ve banknot güvenliğinin görsel unsurlarını iyileştirmek için yapılmıştır. 2020 banknotlarının güvenlik unsurları, gökkuşağı baskı ile yapılan "Türkmenistan - Tarafsızlık Evi" yılı sembolü tasvir dahil olmak üzere güçlendirildi.

Banknotların ön yüzünde ihraç yılını ve Türkmenistan Merkez Bankası Başkanı'nın imzasının bir kopyasını gösterir.

Türkmenistan topraklarında bu banknotların, mülkiyet şekli ve faaliyet alanı ne olursa olsun tüm işletmeler, kuruluşlar ve kurumlar tarafından nominal değerde ödemelerde kabul edilmesi zorunludur.

Türkmenistan Merkez Bankası'nın tüm banknotları, 2009, 2012, 2014 ve 2017 numuneleri, ülkede yasal olarak kullanılmaya devam ediyor.

Merkez Bankası, banknotların gerçekliğini güvenilir bir şekilde belirlemek için en az beş güvenlik özelliğinin kontrol edilmesi gerektiğini hatırlatır.

Türkmenistan'da tedavüldeki banknot ve madeni paraların tasarımına ve orijinalliğine ilişkin bilgiler Türkmenistan Merkez Bankası'nın web sitesinde bulunabilir: http://www.cbt.tm.

Kaynak:NCA Bulletin