Türkmenistan'da Tarımsal Üreticilerin İhracat Potansiyeli Büyüyor

30 Aralık 2020

Balkanabat şehrinden girişimci Halmamed Amanmammedov tarafından serasında 64 tondan fazla domates hasat edildi ve bu yüksek kaliteli tarımsal ürünün 50 tonu Rusya Federasyonu'na ihraç edildi.

Bu işlem, Balkan'da bulunan bir Türkmenistan Sanayici ve Girişimciler Birliği üyesi tarafından seralarda yetiştirilen ve dış pazarlara ürün satılan ilk deneyim.

Bu yılın Ekim ayında, Balkan girişimcisi, Büyük Balkan'ın eteklerinde tüm yıl boyunca herhangi bir tarımsal ürünün yetiştirilebileceği çok işlevli bir serayı faaliyete geçirdi. Şimdi, dört hektardan fazla bir alana, zengin bir hasat yapılmasına olanak tanıyan oldukça verimli domates çeşitleri ekimi de yapıldı.

Balkan şehrinin girişimcileri ihracat potansiyellerini giderek artırıyor. Bu yıl yurtdışında sadece üç çiftlik sebze tedarik ediyor, önümüzdeki yıl ihracatçıların sayısı önemli ölçüde artacaktır. Şehirde, Sanayici ve Girişimciler Birliği'ne göre, 13 yeni sera daha yapılacak.

Devlet desteğinin bir parçası olarak, çiftliklere düzenli olarak tarımsal üretime uygun arazi tahsis edilmektedir. Balkan şehri Serdar ilçesinde, işadamı Amanmammedov, birkaç yıldır pamuk ve buğday yetiştirdiği çiftliğinde üç bin hektardan fazla ekili araziye sahip. Bu yıl ayrıca 700 hektarlık tarladan yüksek verimde pamuk topladı ve bin hektara kışlık buğday çeşitleri ekti.

Halmamed Amanmammedov, ülkenin en deneyimli tarım üreticilerinden biridir. Balkanabat'ta bir seranın yanında birkaç hektarlık meyve ağaçları var. Son zamanlarda, kendisine bir meyve bahçesi ve üzüm bağları için ayırmayı planladığı 12 hektarlık bir alan daha verildi. Yerel toprak, iyi iklim koşulları ve mevcut deneyim, sadece iç pazara değil aynı zamanda dış pazarlara da ürün satılmasına izin veriyor.

Kaynak:NCA Bulletin