Türkmenistan'da Tekstil Sektörünün Gelişimi

11 Aralık 2020

Devletin kapsamlı desteği sayesinde Türkmenistan ekonomisinin en dinamik gelişen kolu haline geldi. Bağımsızlık yıllarında, yeni tekstil işletmelerinin inşası ve mevcut tekstil işletmelerinin yeniden inşası için yaklaşık 2 (iki) milyar ABD doları yatırım yapılmıştır. Şu anda sanayide büyük tekstil kompleksleri, pamuk eğirme ve dokuma endüstrileri, konfeksiyon fabrikaları, ipek işleme işletmeleri, ayakkabı fabrikaları, deri ve yünün birincil işlenmesi için fabrikalar dahil olmak üzere 70 (yetmiş) üzerinde işletme bulunmaktadır.
Yabancı şirketler ve uluslararası finans kurumları ile büyük ölçekli işbirliği, Türkmenistan tekstil endüstrisinin büyümesinin ve daha da gelişmesinin başarılı bir şekilde devam etmesini sağlamaktadır. Yabancı firmaların katılımıyla, uluslararası kalite, yönetim ve pazarlama standartlarının en modern gereksinimlerini karşılayan ürünlerin üretiminin yapıldığı 13 (on üç) modern tekstil kompleksi faaliyete geçti. Sektör için belirlenen görevlerin uygulanmasının bir parçası olarak, eğirme, dokuma, boyama ve dikim üretimini içerecek en son teknolojik ekipmanlarla donatılmış iki modern tekstil kompleksinin inşaatı devam ediyor. Bunlar için hammadde temeli, Türkmenistan'ın ekilen bölgelerinde yetiştirilen ince elyaf pamuk olacaktır.

Aşkabat pamuk fabrikası arazisinde fularlı polyester üretimi için bir atölye faaliyete geçti. Teknolojik ekipman için çeşitli tipte kayışların üretimi de kurulmuştur. Kıpçak'taki tekstil kompleksinde ve Aşkabat fabrikasında tıbbi pamuk ve kozmetik pamuk ürünleri, nonwoven kumaştan tek kullanımlık maske üretimi için kauçuk bant üretimi atölyesi faaliyete geçti. Aşkabat Model Evi, örme ürün yelpazesini genişletecek olan Japon "Shima Seiki" şirketinden yeni modern örgü makineleri satın almak için çalışıyor.

Bu projelerin hayata geçirilmesi sonucunda yeni sektörler açısından sektördeki pazarlanabilir ürün hacmi 1 milyar manatı aşacak. Yaklaşık 150 milyon ABD doları tutarında döviz tasarrufu sağlayacak ithal ikamesi projesinin uygulanması kapsamında bu ürünlerin iç pazarın ihtiyaçlarını karşılaması planlanıyor. Geri kalanı ihraç edilecek. Brüt ihracat geliri hacmi 140 milyon doların üzerinde olacak.

En son teknolojilerin tanıtılmasıyla birlikte endüstri, ürünlerin kalitesini ve çevre güvenliği gerekliliklerine uygunluğunu iyileştirmeye büyük önem vermektedir. Yerli sanayi geleneksel olarak doğal malzemelere odaklanmıştır ve bu, dünya çapında sipariş veren uluslararası markalar için çekici bir faktördür. Sektörün önde gelen firmalarının ürünleri uluslararası kabul görmüş ve ISO 9001, 9002, ISO 14001, WRAP ve OHSAS 18001 standartlarına layık görülmüştür.

Şu anda, üretilen tekstil ürünlerinin yaklaşık yüzde sekseni BDT ülkelerine, Avrupa'ya, Asya'ya ve dünyanın diğer bölgelerine ihraç edilmektedir. Türkiye, Rusya, Çin, Kazakistan, Ermenistan, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Ukrayna, Kazakistan Türkmenistan'da tekstil sektörünün önemli tüketicileridir. Dünyanın 15 ülkesine ihracat teslimatları yapılmaktadır. 30'dan fazla işletme ihracatçıdır. Türkmen tekstilinin dünya pazarındaki tanıtımının istikrarlı karakteri, 2020 yılının 11 ayı için 318,9 milyon ABD doları olan ürün ihracat hacmine ilişkin verilerle kanıtlanmaktadır.
Yurt dışı fuarlarda (Çin, Rusya, Kazakistan, Beyaz Rusya, Özbekistan, Tacikistan, Kore, Türkiye, Almanya vb.) Ayrıca, yabancı ortaklar için çalışma ziyaretleri ve fuar etkinlikleri düzenlenmiş, bunun sonucunda ek ihracat sözleşmeleri imzalanmıştır. Borsa müzayedelerinde ticaret evleri ve elektronik mağazalar aracılığıyla tekstil ürünleri satma uygulaması başlatıldı.

Kaynak:NCA Bulletin