Türkmenistan’dan Afganistan’a demir yoluna çalışmalarına Tacikistan devam edecek

19 Temmuz 2019

Tacik bölümü, Afgan Kunduz ile bağlantısı olan Jaloliddin Balkhi ve Pyanj bölgelerinin topraklarında ilerliyor.
17 Temmuz'da Duşanbe'de düzenlenen basın toplantısında, Tacikistan Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanı Yardımcısı Sukhrob Mirzozoda, Tacikistan ve Afganistan'ın iki ülkeyi Türkmenistan'a bağlayacak bir demiryolu inşaatı konusunda anlaşma sağladığını bildirdi.
 
Tacikistan-Afganistan-Türkmenistan (TAT) demiryolu projesinin Tacik bölümünün fizibilite çalışması (TER) 'nin 2019 sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Bu, avesta.tj tarafından rapor edildi.

Yetkiliye göre, bu projenin demiryolu yolu Aralık 2018'de Cumhuriyet hükümeti tarafından onaylandı. İlgili anlaşmanın geliştirilmesi ve imzalanması için Afgan tarafı ile çalışmalar yürütülüyor. Bu çalışma kısa sürede tamamlanacak.

Tacik kesiminin, Jaloliddin Balkhi ve Pyanj bölgelerinin topraklarında Kunduz şehri (Afganistan) ile bağlantılı olarak geçtiği belirtilmelidir.

- 2019 yılında, projenin Tacik kısmının uygulanması için yatırım fonları yönlendirilecektir. İlk aşamada, TAT demiryolu projesinin Tacik bölümünün bir fizibilite çalışması geliştirilecektir. Bakan yardımcısı, bu çalışmanın 2019 sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

Demiryolunun inşaatı konusundaki mutabakatın, Mart 2013'te üç ülkenin liderleri tarafından imzalandığını hatırlayın. Demiryolunun uzunluğu 400 km olacak ve Atamyrat-Imamnazar'ı (Türkmenistan) Akina-Andkhoy (Afganistan) üzerinden Nizhny Pyanj (Tacikistan) ile birleştirecek.

Daha sonra, Asya Kalkınma Bankası (ADB), projenin Afgan kesiminin inşaatını finanse etmeye söz vererek gelecek demiryolu için bir fizibilite çalışması geliştirmek için 9 milyon dolarlık hibe fonu ayırdı. Ancak, 2015 yılı sonuna kadar ADB, komşu Afganistan'daki gergin durum nedeniyle projeye verilen desteği askıya aldı.

- Demiryolu Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan, Asya Demiryolu Koridorunun bir sonraki “altın bağlantısı” olacak ve sırayla, Türkmenistan Devlet Başkanı olan Avrupa ile Asya'yı birleştiren uluslararası ulaşım iletişimi ağının en önemli bölümü olacak. Gurbanguly Berdimuhamedov, TAT'ın Türkmen bölümünün inşasına aşina olduklarını söyledi.

Aralık 2016’da, uluslararası demiryolunun Afgan sınırına Türkmen kısmı görevlendirildi.

Kaynak: nCa News Bulletin