Türkmenistan’dan Afganistan’a trafo yardımında bulunacak

13 Kasım 2019

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov, Afganistan’a yardım konusunda bir kararname imzaladı.
Bu kararname kapsamında Türkmenistan ile Afganistan İslam Cumhuriyeti arasındaki dostluk ve iyi komşuculuk münasebetleri temelinde Afganistan’a insani yardımda bulunulması öngörüldü. Türkmenistan Enerji Bakanlığı , ilgili ekipmanla birlikte 125 MVA kapasiteli 220/110/10 kV trafoyu Afganistan’a hibe olarak teslim edecek.
Türkmenistan, Afganistan’a düzenli olarak insani yardımlarda bulunmaktadır. Afganistan’a ucuz fiyattan elektrik ihracatını yapan Türkmenistan, bu ülkede elektrik enerji alanında bir dizi projelere imza attı.
Elektrik enerjisi Afganistan'ın sanayileşme sürecinin başlangıcında önemli bir yer tutuyor. Şu anda Afganistan ihtiyaç duyduğu elektriğinin yaklaşık % 70'ini Türkmenistan, İran, Tacikistan ve Özbekistan'dan ithal ediyor.
Türkmen elektriği Herat, Andhoy ve Badhız illerine iletim hatları ile tedarik edilmektedir. Elektrik ihracatının arttırılması için Mari hidroelektrik istasyonundan Kerki şehrine ve Afganistan sınırına kadar 450 km'lik bir iletim hattı devreye alındı. Kerki'deki 500/220/110/35/10 kV trafo merkezi de inşa edildi ve işletmeye alındı. Bu altyapı yıllık olarak 1000 MW'tan fazla elektrik aktarımına izin verecektir.
Eylül 2018'de devreye alınan Mari kombine çevrim enerji santrali, Afganistan'a elektrik ihracatını artıracak ve TAP (Türkmenistan-Afganistan-Pakistan) enerji hattı projesi kapsamında Pakistan'a elektrik ihracatı yapılmasına imkan sağlayacak.
Asya Kalkınma Bankası uzmanlarına göre Pakistan’ın şu anda 6.000 MW’ta elektrik kıtlığı yaşadığını ve Afganistan’ın 2032’de 3.500 MW’a ihtiyaç duyacaktır.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni