Türkmenistan'ın 2021 Bütçe Taslağı Görüşüldü

26 Ekim 2020

2021 YILI DEVLET BÜTÇE TASLAĞI
Bakanlar Kurulu’nda Devlet Bütçesi, ülkenin sosyo-ekonomik kalkınmasının Ana Yönleri ve 2021 Yatırım Programı hakkında rapor sunuldu.
Sunulan belgeler, ülkenin 2019-2025 sosyo-ekonomik kalkınma programında belirlenen öncelikli görevler dikkate alınarak geliştirilmiştir.
2021 yılı Devlet bütçesi hazırlıkları ile ilgili olarak bakanlıkların ve kamu kurumlarından alınan verilerin analiz sonuçlarına göre ülkenin 2021 devlet bütçesinin toplam gelir ve harcama hacmi tahmini yapıldı.
Mali kaynakların önemli bir kısmının, özellikle eğitim, sağlık hizmetleri, kültür, devlet sosyal güvenlik sistemi, konut ve toplumsal hizmetler ve genel kamu hizmetleri olmak üzere sosyal alanın gelişimine yönlendirilmesi önerilmektedir. Türkmenistan Devlet Başkanı'nın ilgili Kararnamesine göre, önümüzdeki yıl memur maaşlarının, emekli maaşlarının, devlet yardımlarının, öğrenci burslarına yüzde 10 zam yapılması öngörülüyor.
2021 yılında yatırımların ağırlıklı olarak ekonomiyi çeşitlendirmeye, yenilikçi bir temelde üretim kurmaya, katma değeri yüksek sanayileri geliştirmeye ve nüfusun yaşam standartlarını iyileştirmeye yönelik olması planlanıyor.
Türkmen Lider, raporu dinledikten sonra yaptığı açıklamasında, gelecek yıl Devlet bütçe harcamalarının yüzde 70'inden fazlasının sosyal sektörlerin gelişimine yönlendirilmesini istedi. Bu bağlamda, harcamaların yüzde 28,5'ine eğitimi finanse etmeye, yüzde 10'u sağlık ve yüzde 24,8'i sosyal hizmetler alanında kullanılması öngörülmektedir.
Devlet Bütçe taslağı Türkmenistan Meclisi’nde görüşülecek.

Kaynak:NCA Bulletin