Türkmenistan'ın "Bank Rysgal" Bankası QR Koduyla Ödeme Terminalini Tanıttı

25 Eylül 2020

Neutral Turkmenistan gazetesinin haberine göre, Bank Rysgal QR kodu kullanarak modern, kullanımı hızlı ve kolay hızlı yeni ödeme sisteminin tanıtımını yaptı.

Bu sistemin işyeyişi şu şekildedir: QR kodu, bir akıllı telefon veya tabletin kamerasıyla hızlı bir şekilde taranarak merkeze bilgi sağlayan iki boyutlu bir barkoddur. Bu, kendi bilgisayarınızdan veya diğer dijital cihazlardan verileri hızlı bir şekilde okumak ve tanımak için uyarlanmış, beyaz bir arka plan üstünde kare bir ızgara üzerinde düzenlenmiş bir dizi siyah karedir. QR kodu, çeşitli bilgilerin makine tarafından okunabilir bir biçimde şifrelenmesine izin verir. Bu ödeme aracı 1994 yılında ortaya çıktı. Daha sonra Denso Wave Firması (Japonya) uzmanları, çeşitli dosyaları kodlamayı mümkün kılan özel bir şifreleme yöntemi buldular ve ilk iki harf "hızlı yanıt" olarak deşifre edildi.

Şu anda, QR kod sistemi, mobil teknolojilerin aktif gelişimi nedeniyle dünyada giderek daha fazla popülerlik kazanıyor. Yakında Türkmenistan'da da yaygınlaşacak. Bankacılık ödeme sistemlerinde geniş ölçekli bir uygulama için birçok teste tabi tutulmuştur. Bu testlerden tam onay almıştır.

QR kodunu kullanmak rahat ve en önemlisi güvenlidir. Kuşkusuz avantajları arasında, koda yeterince büyük miktarda veri dahil etme yeteneği, özellikle sözleşmelerle ilgili olanlarda, cep telefonu kullanarak okuma ve tarama kolaylığı vardır. Bu, manuel çevirme gerektirmeden bilgileri anında elektronik forma aktarmaya izin verir (örneğin, bir ödeme başlatma, adres defterine kişi ekleme, web bağlantılarına tıklama gibi). Hata düzeltme, iade (istenirse) ödemeleri için algoritmalar, kendi QR kodlarınızı okumak ve oluşturmak için ücretsiz özel uygulamalar da bulunmaktadır. Bu hizmeti kullanmak için, bir anlaşma yapmak ve bu hizmeti müşterinin kişisel dijital cihazına kurmak için bankayla iletişime geçmeniz gerekir.

Rysgal JSCB'ye göre bu, bankacılık hizmetlerinin kullanılabilirliğini artıracak, özel girişimcilik ve diğer endüstriler için hizmetlerin kalitesini artıracaktır. Ayrıca, POS terminalleri ve banka kartları satın almaya yönelik işletme ve bankaların maliyetlerini ve bakım masraflarını azaltacak. Ayrıca ülkedeki ödeme ve takas sisteminin çalışmasını iyileştirilecek ve bu süreçlerin etkinleştirilmesi için fırsat oluşturacaktır.

Bu yeni platformla çok sayıda ödeme türünün kapsam alınması planlanmaktadır: Örneğin mal ticareti ve hizmetlerin yapıldığı bireysel ve kurumsal işlemlerin yanısıra özellikle bakkal gibi küçük işletmelerin işlemleri için de QR kodları kullanılabilir olacak.

Bu sistemin Türkmenistan'da uygulanması, ülkede yeni, esnek yenilikçi projelerin uygulanmasına olanak tanıyacak, ulusal ekonomiyi uluslararası düzeye getirecek ve vatandaşa modern ve konforlu hizmetler sunacaktır.

Kaynak:NCA Bulletin