Türkmenistan'ın Kuzeyinde Beyaz Fasulye Üretimi Artıyor

17 Eylül 2020

Türkmenistan'ın Dashoguz vilayetinde, baklagil ailesinin bir temsilcisi olan beyaz fasulyenin - noiba [lobia] ekim alanı genişletildi. Üreticiler arasında popülerliği artan bu ürün ince bir kabuğa ve yüzeyde siyah bir noktaya sahip olup "Kara Göz" ismiyle de bilinir. Bilindiği üzere, beyaz fasülye kuraklığı iyi tolere eder, kumlu toprağa iyi uyum sağlar ve zararlılara ve hastalıklara karşı da dayanıklıdır.

Kısa büyüme mevsimi, bu mahsulün ara mahsul olarak kullanılmasına izin verir. Fasulye toprağı azotla zenginleştirerek verimliliğini artırır.

Bu baklagillerin faydalı özelliklerine gelince, bileşiminin % 20'den fazlası yüksek kaliteli bitkisel proteindir. Fasulye, lif ve folik asit açısından zengin B vitaminlerinin yanı sıra, kardiyovasküler sistemin aktivitesi üzerinde faydalı bir etkiye sahip olan potasyum, magnezyum, çinko ve bakır içerir.

Hazırlaması hızlı, hoş ve lezzetli olan beyaz fasülye, kışın tüketilmesi önerilen ev yapımı erişte ve kırmızı acı biber - unasha gibi zengin içerikli çorbalar da dahil olmak üzere Türkmen mutfağının çeşitli yemeklerinin bir parçasıdır. Ayrıca beyaz fasulye kozmetoloji ve geleneksel tıpta da kullanılmaktadır.

Kaynak:NCA Bulletin