Türkmenistan'ın Malay Sahasında Yeni Bir Gaz Kompresör İstasyonu Açılacak

02 Aralık 2020

Türkmenistan'ın Malay sahasında yakında yeni bir gaz kompresör istasyonu açılacak
"Türkmen Gündoğan" gazetesinin haberine göre, Malayskoye sahasındaki gaz kompresör istasyonunun devreye alma ve ayarlama işleri son aşamaya geldi.

Yeni gaz kompresör istasyonunun kapasitesi yılda 30 milyar metreküp gazdır. Proje, Türkmenistan Cumhurbaşkanı'nın 22 Ağustos 2018 tarihli kararı uyarınca, devlet şirketi Türkmengaz'ın emriyle İngiliz Petro Gas LLP şirketi tarafından hayata geçirildi.

Tesis, biri Malay gaz sahasının geliştirilmesi ile ilgili iki üretim biriminden oluşmaktadır. Gaz alanının basıncını ve hacmini korumak için tasarlanmıştır. Bunun için bir dizi gaz kompresör ekipmanı kurulur. Tesisin B bloğu, Uchadzhi, Dovletabat ve Galkynysh gaz sahalarında doğal gaz basıncını artırmak için tasarlanmıştır.

11 hektardan fazla bir alanı kaplayan istasyon, üretim tesislerinin yanı sıra güç besleme sistemleri, idari, yardımcı binalar, operatörler için tesisler, bir itfaiye ve mekanik atölyeler, yakıt ve puls gazı üretim tesisleri, nitrojen üretimi içerir. ve oksijen, ayrıca iç üretim birimleri nden oluşmaktadır.

Malay gaz sahası, bir zamanlar sadece çiftlik hayvanları için otlak olarak hizmet veren bir çöl yeri olan Amu Darya'nın sol kıyısında bir bölgedir. 1980'lerin ikinci yarısında burada büyük doğalgaz rezervlerinin keşfedilmesiyle köklü bir dönüşüm başladı. Yıllar içinde, gaz üretim kompleksi, Lebap velayat'taki yerleşim yerlerine ve çeşitli tesislere "mavi yakıt" sağlamakla kalmadı, aynı zamanda ihracat boru hattına milyarlarca metreküp gaz sağladı.

Malayskoye sahasından gaz üretimi, Türkmenistan-Çin gaz boru hattıyla taşınan toplam gaz hacmine katkıda bulunuyor.

Kaynak:NCA Bulletin