Türkmenistan'ın Petrol Ve Gaz Altyapısı İçin Online AGİT Semineri Yapıldı

01 Aralık 2020

AGİT semineri, Türkmenistan'daki petrol ve gaz altyapısının tehlikelerden korunmasını ele aldı.

Petrol ve gaz altyapısını doğal veya insan kaynaklı tehlikelerden korumayı amaçlayan yönetim yaklaşımları ve araçları, 26 ve 27 Kasım 2020 tarihlerinde AGİT tarafından düzenlenen çevrimiçi bir seminerin konusuydu.

Aşkabat AGİT Merkezi Başkanı Natalya Drozd, “Stratejik öneme sahip altyapı sahaları üzerindeki yıkıcı etkisinin azaltılması dahil olmak üzere afet riskinin azaltılması, uluslararası işbirliğinin kritik öneme sahip bir yönünü temsil ediyor” dedi.

İki günlük etkinlik, Türkmenistan Savunma Bakanlığı ve Sağlık ve Tıp Endüstrisi Bakanlığı'nın Sivil Savunma ve Kurtarma Operasyonları Ana Departmanı temsilcilerinin yanı sıra kolluk kuvvetleri, petrol ve gaz kurumları ve diğer ilgili kurumları bir araya getirdi. Seminer, katılımcılara olası riskleri değerlendirme ve petrol ve gaz sektöründeki tehlikelere karşı etkili önleyici ve müdahale önlemleri geliştirme konusundaki uluslararası standartları ve en iyi uygulamaları tanıttı.

Ayrıca, petrol ve gaz kuyularının inşası sırasında çevrenin korunmasına yönelik düzenlemelere ve doğal kaynakların çıkarılması ve işlenmesi sırasında güvenlikle ilgili uluslararası standartlara genel bir bakış sağladı.

Uluslararası uzmanlar, petrol ve gaz altyapısını korumayı ve enerji güvenliğini artırmayı amaçlayan mekanizmaların uygulanmasına ilişkin konuları ele aldı. Ayrıca, petrol ve gazın çıkarılması, üretimi, depolanması ve taşınmasıyla ilgili risk yönetimi deneyimlerinin yanı sıra, petrol ve gaz altyapısıyla ilgili kazaların neden olduğu acil durumları önleme ve bunlara müdahale etme önlemlerini paylaştılar.

Kritik altyapıyı siber saldırılardan korumak ve petrol ve gaz sektörünün dijital geleceğini korumaya yönelik tedbirler tartışılan konular arasında yer aldı. AGİT Ekonomik ve Çevresel Faaliyetler Koordinatörlüğü Ofisinin bir temsilcisi, AGİT’in katılımcı Devletlerdeki konularda işbirliğini kolaylaştıran bilgi platformu olan 'Kritik enerji altyapısı'nı da sundu.

Drozd, "Seminerimiz, katılımcı Devletler arasında hem eyaletler arası hem de kurumlar arası düzeylerde işbirliğini teşvik etmenin ve güven inşa etmenin önemini gösterdi," dedi.

Dünyanın en büyük bölgesel güvenlik işbirliği örgütü olan AGİT içindeki ortaklıklar, bu gelişen tehditlere karşı koyma ve petrol ve gaz sektörünü tehlikelerden korumaya yardımcı olma konusunda büyük bir potansiyele sahiptir.

Kaynak:NCA Bulletin