ABD Ekonomisi Yavaşlıyor

02 Kasım 2019

ABD Ekonomisi Yavaşlıyor
 

ABD’de iş dünyasındaki harcamalarda keskin bir daralma yaşandığı, bu daralmanın ABD ekonomisini yavaşlattığı ve ileride daha derin sıkıntılara sebep olabileceği ancak siyasi liderlerin ve yasa yapıcıların ne yapmayı planladıklarına dair neredeyse hiçbir sinyal vermedikleri bilgisi veriliyor.
 
Çarşamba günü Federal Rezerv’ün daha fazla büyüme sağlamak amacıyla faiz oranlarını düşürdüğü ancak ABD Başkanı Donald Trump’ın daha fazla indirim baskısına rağmen  ABD Merkez Bankası’nın ufukta daha fazla faiz indirimi olmayacağına işaret ettiği belirtiliyor.
 
Fed Başkanı Jerome H. Powell’ın karardan sonra gazetecilere verdiği demeçte, “Küresel büyüme ve ticari gelişmelerdeki zayıflık ekonominin üzerinde ağırlık oluşturdu ve devam eden riskler getirdi. Ancak, Fed’in şu anki duruşunun “uygun kalması muhtemeldir” ifadelerini kullandığı belirtiliyor.
 
Ticaret Bakanlığı verilerinin, tüketici harcamalarının ekonomiyi güçlendirmeye devam ettiğini gösterdiği ancak ticari yatırımların altı aydır daraldığı ve üçüncü çeyrekte yüzde üç düşüşle 2015 yılının sonundan bu yana en büyük düşüşü yaşadığı bilgisi veriliyor.
 
Yapılan son açıklamalarda bazı şirketlerin, özellikle Trump’ın Çin’le olan ticaret savaşıyla bağlantılı olan ekonomik belirsizliklerden ötürü yatırımlarını geri çektikleri ya da duraklattıklarını söyledikleri bilgisi veriliyor.

Kaynak: https://www.washingtonpost.com/business/2019/10/30/us-slowdown-deepens-economic-growth-slips-percent-pace-third-quarter/