ABD Ticaret Bakanlığı, Mutfak Dolabı Ticareti İyileştirme Davasında Nihai Kararını Açıkladı

19 Mart 2020

24 Şubat 2020 tarihinde ABD Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada bahsi geçen bakanlığın Çin’den ithal edilen mutfak doloplarına yönelik nihai kararını açıkladığı bilgisi veriliyor.

 

Bahsi geçen konuya dair dilekçenin, Amerikan Mutfak Dolabı Birliği (AKCA) tarafından yazıldığı ve birliğin üyelerinin Çin’den ithal edilen ucuz dolapların işlerine balta vurduğuna dikkati çektikleri aktarılıyor. Amerikan Kabinet Distribütörleri Koalisyonu (ACCD) üyelerinin monte edilmeye azır bu ithal dolapların ABD’li üreticilere zarar vermediğini savunduğu bilgisi veriliyor.

 

AKCA’ya göre söz konusu davanın, Pekin’in aleyhine açılan en büyük davalardan birisi olduğu ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre 2018 yılında Çin’den 4.4 milyar ABD doları değerinde dolap ithalatı gerçekleştirildiği belirtiliyor.

 

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından Pazartesi günü alınan kararla Çin yapımı mutfak dolabı ve banyo dolabı ithalatına yönelik anti-damping ve telafi edici vergiler uygulanması yönünde karar aldığı, yüzde 4,3'ten yüzde 262,2'ye kadar anti-damping vergileri getirdiği ve Çinli şirketlere yüzde 13,33’ten yüzde 293,45’e varan telafi edici sübvansiyon vergisi getirilmesi kararı alındığı bilgisi veriliyor.

 

AKCA üye şirketlerinden Wellborn Cabinets’in sahiplerinden Stephen Wellborn tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Ticaret Bakanlığı’nın bugünkü nihai kararı Amerikan mutfak ve banyo dolabı endüstrisi için tarihi bir gündür. Çin kurallara uymuyor ve bugün varılan karar, Amerikan mutfak dolabı çalışanları için oyun alanının iyileştirilmesine yardımcı olacaktır” ifadelerinin kullanıldığı aktarılıyor.

https://insidetrade.com/daily-news/commerce-announces-final-rulings-kitchen-cabinet-trade-remedy-case

 

Politico gazetesinin haberine göre, ABD Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu’nun nihai kararını 6 Nisan tarihine dek vereceği aktarılıyor.
https://www.politico.com/newsletters/morning-trade/2020/02/25/lighthizer-heading-to-london-785620