ABD Ticaret Temsilciliği (USTR) 2.4 Milyar Dolarlık Fransız Ürününe Gümrük Tarifesi Getirmeyi Planlıyor

05 Aralık 2019

ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi’nin (USTR) Pazartesi günü, Fransa’nın dijital hizmet vergisine misilleme olarak 2.4 milyar dolar değerindeki Fransız ürününe yüzde yüze varan gümrük vergisi getirilmesini önerdiği bilgisi veriliyor.
 
Tarife önerisinin, USTR’ın bu yılın başlarında başlattığı 301. Madde sourşturmasında elde ettiği bulguları ayrıntılandıran bir rapor ile birlikte yayınlanan Resmi Gazete yönergesi ile yapıldığı belirtiliyor. USTR tarafından önerilen tarifelerin 63 tarife alt pozisyonunu kapsayacağı ve süt-peynir ürünleri, el çantaları, porselen ve diğer eşyaların ticaretine etki edebileceği bilgisi veriliyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın, Fransız şaraplarının misilleme tarifelerinden etkileneceğini söylediği aktarılıyor. Fransız şaraplarının, ABD ile Avrupa Birliği arasında Airbus sübvansiyonları konusunda uzun zamandır devam eden anlaşmazlığın bir parçası olarak uygulanan tarifelerden daha önce etkilendiği ancak 301. Madde soruşturması kapsamında vergi uygulanacak ürünler listesinde yer almadığı bilgisi veriliyor.
 
Fransa’nın dijital hizmetler vergisine ilişkin 301. Madde raporunun, USTR’nin olası sonraki adımları hakkında bir satır içerdiği bilgisi verilirken, bahsi geçen satırda şu ifadeler yer almaktadır: “Karşılıklı yoğun taahhütler, DTÖ anlaşmazlığı çözümü veya Fransa'nın mal ya da hizmetlerine vergi, ücret ya da diğer ithalat kısıtlamaları getirme de dahil, ciddi meseleleri ele almak için bir dizi araç uygun olabilir.”
 
İş dünyasından bazı grupların Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nde, ABD, Fransa ve diğerlerine uluslararası dijital vergi düzenlemeleri hussunda çok taraflı bir çözüme ulaşma çağrısında bulunduğu aktarılıyor.
 
Fransa’nın uluslararası bir uzlaşmaya varılması halinde vergiyi geri çekmeyi söylediği belirtiliyor.
USTR’ın 7 Ocak’ta önerisini yaptığı tarifeler hakkında bir oturum yapacağı, oturumda yer alma talebinde bulunmak için son günün 30 Aralık olduğu ve oturum sonrası görüşlerin ise 14 Ocak’ta yapılacağı belirtiliyor.
 
İş dünyasından grupların, Fransa’nın vergisinin, Dünya Ticaret Örgütü’nün Hizmetler’de Ticaret Genel Anlaşması’nın “ayrımcılık yapmama ilkesini” ihlal edebileceğini iddia ettikleri aktarılıyor.
 
Ancak ne 301. Madde raporunun ne de USTR tarafından yayınlanan resmi gazete bildiriminin, DTÖ kurallarının ihlal edildiğinden bahsetmediği bilgisi veriliyor. ABD’nin 1995 tarihli idari eylem açıklamasında, DTÖ anlaşmalarını nasıl uygulayacağını ve DTÖ kurallarının ihlal edildiği durumlarda DTÖ’nün ihtilaf çözüm sistemine ertelemeyi kabul ettiğinin açıklandığı bilgisi veriliyor.
301. Madde raporunun, Fransa’nun uyguladığı verginin Amerikan firmalarını hedef almak için tasarlandığı; yürürlükteki vergi ilkelerine aykırı olduğu; ve özellikle ABD şirketleri için külfetli olduğu sonucuna vardığı bilgisi veriliyor.
 
Senato Finans Komitesi liderleri Chuck Grassley (Cumhuriyetçi) ve Ron Wyden’in (Demokrat) USTR raporunu memnuniyetle karşıladıkları belirtiliyor. Komite başkanının, “Fransız dijital hizmetler vergisi makul değildir, korumacı ve ayrımcıdır” ifadelerini kullandığı aktarılıyor.
 
Aralarında Internet Association (İnternet Birliği), the Information Technology Industry Council (Bilgi Teknolojileri Endüstrisi Konseyi), ABD Ticaret Odası ve Computer and Communications Industry Association (Bilgisayar ve İletişim Endüstrisi Birliği) gibi kuruluşların da bulunduğu iş dünyası gruplarının USTR’ın raporunu övgüyle karşıladıkları bildiriliyor. Internet Birliği’nin ticaret politikası direktörü Jordan Haas’ın “Bugün USTR, önemli bir Amerikan ihracatı olan interneti savunuyor. Ayrımcı dijital hizmet vergileri, yenilikçi Amerikan şirketleri için bir ticaret engeli teşkil ediyorlar ve çoğu zaman bu vergiler küçük işletmelere yük oluyorlar. Fransız DST’si, dünya genelinde artan sayıda tek taraflı vergi rejimlerinden biridir ve bugün USTR'den duyuruları memnuniyetle karşılıyoruz.” ifadelerini kullandığı aktarılıyor.

Kaynak: https://insidetrade.com/daily-news/citing-digital-tax-ustr-proposes-tariffs-24-billion-french-goods