ABD'DE BÜTÇE AÇIĞI HAZIRAN AYINDA 864 MILYAR DOLAR ILE TÜM ZAMANLARIN EN YÜKSEK SEVIYESINE ULAŞTI

14 Temmuz 2020

ABD Federal Hükûmeti’nin Haziran ayında tarihindeki en büyük aylık bütçe açığını yaşadığı bilgisi veriliyor. Bütçe açığının, Koronavirüs salgınının etkilerine karşı hayata geçirilen programlar kapsamında yapılan harcamalar ve vergi gelirlerindeki azalışın etkili olduğu belirtiliyor.

ABD Hazine Bakanlığı tarafından Pazartesi günü yapılan açıklamada, bütçe açığın Haziran ayında 864 milyar dolara ulaştığını bildirdiği, bu rakamın, ülkenin tarihindeki yıllık açıkların çoğunu aşan bir rakam olduğu bilgisi veriliyor. Haziran ayı bütçe açığının Nisan’da 738 milyar dolar olan bir önceki aylık açık rekorunu kırdığı belirtiliyor. Kongre'nin koronavirüs salgınının etkilerini hafifletmek için sağladığı trilyonlarca doların Haziran ayı bütçe açığında rol oynayan etkenlerden birisi olduğu ifade ediliyor.

1 Ekim'de başlayan 2020 mali yılının ilk dokuz ayında toplam açığın 2.74 trilyon dolara ulaştığı ve bunun da rekor bir rakam olduğu belirtiliyor. Haziran ayı açığının, ABD Kongre Bütçe Ofisi tarafından yapılan 3.7 trilyon dolarlık yıllık açık tahminine yaklaştırdığı ifade ediliyor.

Bu toplamın, ABD yönetiminin ülkeyi 2008 mali krizinin neden olduğu durgunluktan kurtarmak için yoğun bir şekilde harcama yaptığı 2009 yılında yapılan $ 1.4 trilyon dolarlık rakam tahminini geçtiği belirtiliyor.
Haziran ayı açığının, işsizlik ödenekleri için haftada 600 dolarlık yardım gibi ekstra hükümet yardım programı ve işçilere bordrolarında tutmak için işletmelere destek sağlayan bir Maaş Koruma Programı gibi çeşitli harcama programlarından ötürü daha da arttığı bilgisi veriliyor.

Pazartesi günü açıklanan rapora göre, Haziran ayında Maaş Koruma Programı'nın maliyetinin 511 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

Haziran ayındaki açıktaki artışın bir diğer nedeninin ise hükümetin bu yıl 15 Temmuz'a kadar vergi ödemelerini erteleme kararı olduğu ifade ediliyor.

2020 mali yılı içerisinde şuana dek, gelirlerin geçen yılın aynı dönemine göre% 13.4 düşüşle 2.26 trilyon $ olduğu, harcamanın ise bir önceki yıla göre% 49.1 artışla 5 trilyon dolara ulaştığı bilgisi veriliyor.
Kongre Bütçe Ofisi’nin 3.7 trilyon olan 2020 mali yılı bütçe açığı tahmininin ekonominin seyrine bağlı olarak yükselebileceği ifade ediliyor.

Kaynak: https://abcnews.go.com/Business/wireStory/us-budget-deficit-hits-time-high-864-billion-71757398