ABD'de Çin Ürünleri 301. Madde 4. Liste Kamu Toplantıları

18 Haziran 2019

ABD Ticaret Temsilciliği’nin (USTR) Çin mallarına yönelik yaklaşık 300 milyar dolarlık ithal ürünü kapsayacak ek tarifeler hakkında gerçekleştireceği kamuya açık dinleme toplantılarının Haziran ayının son haftasına dek süreceği bilgisi veriliyor. Bahsi geçen kamu toplantılarına Amerikan Giyim ve Ayakkabı Birliği (American Apparel & Footwear Association),  ABD-Çin İş Konseyi, ABD Ulusal Dış Ticaret Konseyi, Amerikan Kimya Konseyi gibi çeşitli ticaret odalarının da yer aldığı 300’ü aşkın katılımcının özellikle tüketim ürünlerine ek tarifelerin uygulanması çerçevesinde Ticaret Temsilciğine görüş iletmesi bekleniyor.

USTR’a bugüne dek 1.600’ü aşkın yorum ve kamu toplantısında yer alma talebi iletilirken, yorumların 600'den fazlasının, Tüketici Teknolojileri Birliği tarafından gönderildiği ifade ediliyor. Birliğin genel olarak akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, televizyonlar ve bağlı cihazları daha pahalı hale getireceğinden ve Çin’in misillemede bulunmasına neden olmasından şikayet ettiği belirtiliyor. Çin misillemesinin, ABD’nin yenilikçilikte liderliğini ve ekonomiyi büyütme kabiliyetini tehdit ettiği ifade edilirken Amerikan halkının vergilendirilmesinin durdurulması gerektiği ve ekonomik zarar vermeyen serbest ticaret politikalarının teşvik edilmesi gerektiği tavsiye ediliyor.

Diğer taraftan Walmart, Costco ve Target gibi büyük perakendecilerin de dahil olduğu 600’den fazla şirketin bu hafta Başkan Trump’a Çin’e yönelik yeni gümrük vergileri yerine Çin ile bir anlaşmaya varma çağrısında bulunan bir mektup gönderdiği bilgisi veriliyor.

Kamu toplantıları, ABD ile Çin arasındaki müzakerelerin yeniden canlandırılması konusunda belirsizliklerin olduğu bir döneme denk gelirken Japonya’da gerçekleştirilecek olan G20 liderleri zirvesinde Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşeceğini söyleyen Trump daha sonra görüşmenin önemli olmadığını belirttiği bilgisi veriliyor. Başkan Trump ayrıca, Çin ve ABD'nin nihayetinde bir anlaşmaya varacağını ancak ABD’nin Çin’e daha fazla gümrük vergisi uygulamasının ABD’nin elde edebileceği en iyi anlaşma olacağını söylediği bilgisi veriliyor.