Amerika Birleşik Devletleri ve Çin Arasındaki Tarım Ticaret Raporu Yayınlandı

26 Ekim 2020

ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi (USTR) ve ABD Tarım Bakanlığı tarafından ABD-Çin Birinci Aşama Ekonomik ve Ticaret Anlaşmasındaki tarım hükümlerinin uygulanmasında  bugüne dek kaydedilen ilerlemeyi vurgulayan raporun yayınlandığı bilgisi veriliyor.

Bahse konu anlaşmanın yürürlüğe girmesinden bu yana, Amerika Birleşik Devletleri ile Çin’in, Amerikan gıda ve tarım ürünlerinin Çin'e ihracatını engelleyen çok sayıda yapısal engeli ele aldığı belirtiliyor. Bugüne kadar Çin’in, Birinci Aşama Anlaşması kapsamındaki 57 teknik taahhüdün en az 50'sini gerçekleştirdiği ve bu yapısal değişikliklerin, uzun vadede Amerikalı çiftçilere fayda sağlayacağı bilgisi veriliyor. Çin’in ayrıca ABD tarım ürünleri alımlarını önemli ölçüde artırdığı ve bugüne kadar Çin’in, Birinci Aşama Anlaşması kapsamındaki hedefin yaklaşık% 71'i ile 23 milyar doların üzerinde tarımsal ürün satın aldığı ifade ediliyor.

Mısır: Tüm zamanların en yüksek seviyesinde bir satın alım- 8,7 milyon ton.

Soya fasulyesi: 2021 pazarlama yılı için 2017 seviyelerini ikiye katlayan olağanüstü oranda satış.

Sorgum: Ocak-Ağustos 2020 arasında ABD'nin Çin'e sorgum ihracatı 617 milyon dolarlık bir seviyeye ulaşmıştır.

Domuz: ABD domuz ihracatı, 2020'nin sadece ilk beş ayında tüm zamanların rekorunu kırmıştır.

Sığır eti: ABD'nin Ağustos 2020 itibariyle Çin'e sığır eti ve sığır eti ürünleri ihracatı, 2017'nin toplamının üç katından fazla bir orana ulaşmıştır.

ABD Tarım Bakanlığı’nın yukarıda vurguda bulunulan 5 ürüne ek olarak; evcil hayvan yemi, yonca otu, ceviz, yer fıstığı ve hazır yiyecekler dahil olmak üzere 2020 yılında Çine ihraç edilen diğer birçok ABD tarım ürünü için rekor veya rekor seviyelere yakın seviyelere ulaşılmasını beklediği belirtiliyor.

Kaynak: https://ustr.gov/about-us/policy-offices/press-office/press-releases/2020/october/ustr-and-usda-release-report-agricultural-trade-between-united-states-and-china