Bolton, Brexit Sonrası ABD ile İngiltere’nin Sektöre Özel Ticaret Anlaşmaları İmzalayabileceğini Söyledi

16 Ağustos 2019
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jonh Bolton’un, İngiltere Avrupa Birliği’nden ayrıldıktan sonra iki ülke arasında sektöre özel ticaret anlaşmaları imzalayabileceğini söylediği bilgisi veriliyor.
 
İngiltere Uluslararası Ticaret Sekreteri Liz Truss ve Başbakan Boris Johnson da dahil olmak üzere bazı İngiliz yetkililerle görüşmek üzere bu hafta Londra'da bulunan Bolton’un, “Nihai sonuç tüm ticari mal ve hizmetleri kapsayan kapsamlı bir ticaret anlaşmasıdır. Ancak bunu sektör sektör ve modüler bir şekilde yapabilirsiniz. Bir başka deyişle, ikili bir anlaşmaya çok hızlı ve dosdoğru bir şekilde ulaşmanın mümkün olabileceği bazı alanları seçebilirsiniz” ifadelerini kullandığı bilgisi veriliyor. Bolton’un sektöre özel anlaşmalar konusundaki planının ABD’nin Dünya Ticaret Örgütü taahhütlerine uygun olup olmadığının belirsiz olduğu bilgisi veriliyor. İstisnalar dışında, Dünya Ticaret Örgütü (WTO) üyelerinin diğer üyelere en çok tercih edilen ülke statüsünde davranmaları gerekmektedir, bu da ABD’nin diğer WTO üyelerine kıyasla İngiltere’ye tercihli muamele yapamayacağı anlamına geldiği ifade ediliyor.
 
Bolton, ABD ticaret müzakerecilerinin aşamalı bir yaklaşımın WTO kurallarına uygun olacağını düşünüyor gibi göründüğünü söylediği belirtiliyor.
 
BBC’nin haberine göre Bolton, İngiltere 31 Ekim’de AB’den ayrılana dek  ABD’nin elinden geleni yapmasının önemini anladığını söylediği bilgisi veriliyor. AB yasalarına göre, İngiltere’nin AB’den ayrılana dek ticari anlaşmaları müzakere etmesine izin verilmediği belirtiliyor. Liz Truss’ın Boltan’la yapılan görüşmenin ardından, “Her iki tarafın da yeni bir İngiltere-ABD serbest ticaret anlaşmasıyla erken ilerleme sağlamak için istekli, yaratıcı ve hızlı hareket etme konusunda güçlü bir bağlılığı” olduğunu söylediği bilgisi veriliyor.
 
Trump yönetimi, İngiltere ile ticari görüşmelerde ilerlemeye istekli olduğunu açıkça belirtirken, kongre liderlerinin daha temkinli bir yaklaşım izledikleri bilgisi veriliyor.