Güney Kore Ticaret Bakanı Kim Hyun-Chong'un ABD Ziyareti
05 Şubat 2019Güney Kore Ticaret Bakanı Kim Hyun-Chong ve G.Kore otomobil sektörü temsilcilerinin, bu hafta ABD’li milletvekilleri ve hükümet yetkilileriyle 232. Madde kapsamında yürütülen otomobil soruşturmasına karşı çıktıklarını yinelemek üzere Washington DC’ye geldikleri ifade edilmektedir.
Bakan Kim’in, Senato Finans Başkanı Chuck Grassley ile görüştüğü belirtilirken, Güney Kore Ticaret Bakanlığı'na göre Bakan Kim 6 Şubat'a kadar Washington’da olacak. G. Kore Otomobil Üreticileri Birliği Başkanı ve CEO'su Jeong Marn-ki’nin 232. maddeden kaynaklanan kısıtlamalara karşı fikir alışverişinde bulunmak üzere Amerikan Otomotiv Politika Konseyi, General Motors ve ABD Ticaret Odası temsilcileriyle bir araya geldiği bilgisi verilmektedir.
Jeong'un, G. Kore’nin otomotiv sektöründe sıfır tarifeye sahip olduğunu ve ABD’nin yeni güncellenen ABD-G.Kore Serbest Ticaret Anlaşması’nda yer alan hükümler nedeniyle G.Kore’ye daha fazla pazar erişimi sağlayacağını umduklarını yinelediği söylenirken, diğer revizyonların yanı sıra, anlaşmanın ABD güvenlik standartlarını karşılayan ABD üreticilerinin G. Kore'ye ihracat yapabilecekleri araba sayısını iki katına çıkartacağını ve ayrıca ABD kamyon tarifesinin sona ermesinin 2041 yılına kadar ertelendiğini ifade ettiği bilgisi verilmiştir. Jeong'un mevcut durumda dahi hükümlerin G.Koreli otomobil üreticilerinin ABD pazarına girmesini zorlaştırdığını, bu nedenle daha fazla kısıtlamanın gereksiz olduğunu belirttiği söylenmiştir.
G. Kore’li yetkililerin bu hafta üç aşamalı bir tartışmayı başlattığı belirtilirken, ilk olarak, ABD otomobil üreticilerine KORUS aracılığıyla sağlanan faydaların ortaya koyulacağı, ikinci olarak, G.Kore otomobil ihracatının ABD toplamının sadece %4,8'ini oluşturduğu ve bu oranın % 90'ının ABD ile doğrudan rekabet etmeyen ”küçük ve küçük ticari araç olduğu” konusunun tartışılacağı ve son olarak G. Kore yatırımlarının ABD ekonomisine katkılarının görüşüleceği belirtildi.
Jeong’un ayrıca “Amerika Birleşik Devletleri'ne çok yatırımımız var. Hyundai'nin Alabama'daki üretim tesisi, Kore yatırımları nedeniyle yaklaşık 10.000 ve dolaylı olarak 25.000 çalışanı istihdam ediyor. Bu nedenle, Koreli şirketlerden elde edilen üretimin yüzde 18'i diğer ülkelere ihracat yapıyor… ABD ekonomisine katkıda bulunuyor ”dediği belirtilirken, "G. Kore’nin Ticaret Bakanlığı’nın raporunun ne dediğini ve Başkan Trump’ın ne karar verdiğini görmek için beklediklerini, Amerika Birleşik Devletleri ile bireysel ülkeler arasında müzakereler varsa, bunu yapacaklarını, fakat bu noktada, diğer zorluklara dikkat etmediklerini" ilettiği bilgisi verildi.
Kaynak: Inside Trade