Pandemi Danimarka Firmalarını Olumsuz Etkilemedi

05 Ağustos 2021

Yaklaşık 231 bin Danimarka firmasının 2020 yılı hesaplarının incelenmesi neticesinde, bunların sadece yüzde 34'ünün (78 bin) yılı zararla kapattığı, kalan 153 bin firmanın ise 2020 yılını kârla kapattığı açıklanmıştır. Zarar eden firmaların oranı, pandemiden önceki son yıl olan 2019'da yüzde 37 olarak açıklanmıştı. Bu veriler 2020 yılının Danimarkalı şirketler için önceki yıldan daha iyi geçtiğine işaret etmektedir.

Diğer taraftan, şu ana kadar firma iflaslarının fazla olmadığı anlaşılırken, devletin finansal yardımlarının kesilmesi ve ertelenen vergilerin tahsil edilmeye başlanması sonrasında, özellikle KOBİ'lerin iflas sayısında artış olabileceği değerlendirilmektedir. Ayrıca, 15 Ekim tarihine kadar sermayesiz olarak kurulan küçük girişimci limited şirketlerinin de (IVS) ya limited şirkete (ApS) dönüştürülmesi ya da kapatılması yönünde 2019 yılında Şirketler Kanununda yapılan düzenleme sebebiyle, yılın ikinci yarısında kapanma/iflas sayılarında artış gözlenmesi ihtimal dahilindedir.

Şirketlerin finansal verilerine de yansıyan şekilde Danimarka ekonomisinin mevcut durumu ve pandeminin Danimarka'daki olumlu seyri göz önüne alındığında 2021 yılının Türkiye-Danimarka ticareti açısından olumlu geçeceği öngörülmektedir.