Lübnan IMF Görüşmelerinde İlerleme Sağlanamıyor

29 Haziran 2020

Lübnan'ın Mart ayında dış borç ödemelerinde temerrüde düştüğünü açıklaması, diğer taraftan geçtiğimiz yılın son aylarında başgösteren döviz krizi ve bunun bir sonucu olarak yaşanan genel ekonomik kriz ertesinde IMF ile başlatılan teknik yardım müzakerelerinde kayda değer bir ilerleme sağlananmadığı basına yansıyan haberler arasındadır. 

Salgın önlemleri nedeniyle online olarak yapılan, 16'ncı tura ulaşılan ve en başta üç aşamalı olarak planlanan müzakerelerde ilk aşamada ekonominin son yaşanan gelişmelerden uğradığı zararın tespitinde taraflar arasında henüz tam olarak mutabakat sağlanamadığı öğrenilmiştir. Dolayısıyla henüz ilk aşamanın bile tamamlanamamış olması ülke ekonomisine yönelik beklentileri olumsuz etkilmektedir. 

Mevcut durumda finansal piyasalarda özellikle döviz kurundaki belirsizlik her geçen gün daha da artmaktadır. Sabit döviz kuru uygulaması olan Lübnan'da resmi kur 1 ABD Doları 1.507,5 Lübnan Paundu iken geçtiğimiz hafta sonunda paralel piyasada ABD Doları kurunun 7.000 LBP'den hatta kim zaman 8.000'den işlem gördüğü öğrenilmiştir.  

Kaynak: Yerel Basın/Derleyen Beyrut Tİcaret Müşavirliği