Lübnan'da Giderek Derinleşen Döviz Krizi

02 Temmuz 2020

Geçtiğimiz sonbahardan bu yana önemli bir döviz likiditesi sorunu yaşanan ve resmi olarak sabit döviz kuru rejimi bulunan Lübnan’da aradan geçen sürede döviz kıtlığına bir çözüm bulunamaması nedeniyle dün (1 Temmuz) paralel piyasada 1 ABD Doları (resmi kur olan 1.507,5 Lübnan Pounduna LBP karşılık) 9.000 LBP’den işlem görmüştür. Sadece hafta başına göre ABD Doları 1.000 LBP değer kazanmıştır.

Mevcut durumda sabit döviz kuru rejiminde değişiklik yapılmasa da geçici bir çözüm olarak katlı kur uygulamasına gidilen ülkede resmi bazı işlemler açısından ABD Doları için 3.850 alış/3.900 LBP kuru uygulanmaktadır.

Dolar temininde yaşanan sıkıntılar, büyük kısmı sıvı yakıtla çalışan termik santrallerden karşılanan elektrik enerjisi üretimini de olumsuz etkilemektedir. Bu durum günlük düzenli elektrik kesintilerindeki sürelerin uzamasına neden olmuştur. Yaz döneminde normal olarak 2.000 MW’lık bir kapasiteye ihtiyaç duyulurken Elektrik İdaresinin (EDL) mevcut 1.200MW kapasiteyi bile devreye alamadığı ve bu durumun ilk yakıt gemisinin muhtemel varış tarihi olan Temmuz ayının ilk yarısı sonuna kadar devam edebileceği açıklanmıştır.

Son dönemde döviz teminindeki güçlükler yanında mevcut sözleşmelere uygun olmayan yakıt kalitesi nedeniyle iptal edilen önceki tedarik anlaşmalarının yerine yenisinin akdedilmesindeki sorunlar da Başkent Beyrut’ta halihazırda kimi zaman 8-10 saate ulaşan kesintilerin önemli nedenleri arasındadır. Lübnan’da planlı elektrik kesintileri nedeniyle halk zaten tüm büyük şehirlerde mahalleler bazında örgütlenen özel jeneratörler vasıtasıyla elektrik ihtiyacını karşılar durumdadır. Bu nedenle ay sonlarında EDL’in resmi faturaları yanında mahallenin jeneratörünü işleten kişiye kullanım miktarı kadar ödeme yapılması günlük hayatın bir parçasıdır.   
 
Kaynak: Yerel Basın/derleyen Beyrut Ticaret Müşavirliği