Lübnan'da Faiz Oranları Düşürüldü

17 Şubat 2020

Lübnan Bankalar Birliği (ABL https://www.abl.org.lb/english/home) geçtiğimiz hafta sonu yayınladığı yeni bir sirküler ile mevduat faizlerinde ve referans (baz) oranlarda değişikliğe gitti. Buna göre yapılan faiz indirim sonrasında Lübnan Paundu için aylık mevduat faiz oranı yüzde 5,5, 6 aylık mevduat için 6,5 ve yıllık faiz oranı ise yüzde 7,5 seviyesine çekilmiş oldu. Döviz cinsinden faiz oranları da buna paralel olarak sırasıyle yüzde 2, yüzde 3 ve 4 olarak tespit edildi. Alınan kararın altı ay süreyle uygulanacağı belirtildi.
 
Önemli bir ekonomik durgunluk yaşanan ve Mart ayında vadesi dolan kamu borçlarının ödenmesi konusu da ilave bir belirsizliğe neden olan ülkede bu önlemler durma noktasına gelen iç talebi canlandırmaya yönelik paketin bir parçası mahiyetinde değerlendirilmiştir.
 
Bu gelişmelere bağlı olarak kredi faiz oranlarını gösteren referans (baz) faizler de yerel para cinsinden yüzde 11,5 seviyesinden yüzde 9’a, ABD Doları için de ocak ayı ortasındaki yüzde 8,5’tan yüzde 6,75’e çekilmiş olmaktadır.    

Kaynak: Yerel Basın-Derleyen Beyrut Ticaret Müşavirliği