Lübnan'da COVID 19 Önlemleri Çerçevesinde Normale Dönüş Programı Açıklandı

27 Nisan 2020

Lübnan’da, Yüksek (Ulusal) Güvenlik Konseyi’nin talebi üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla 15 Marttan bu yana uygulanan Covid 19 Salgınına yönelik “olağanüstü hal” ve “genel seferberlik hali” kapsamındaki tedbirler son olarak 10 Mayıs’a kadar uzatılmıştır.

Hükümetin tedbirlerin uzatılmasına dair aldığı kararda aynı zamanda beş aşamalı bir normale dönüş programı da benimsenmiştir. Buna göre, 27 Nisan ve Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havaalanı'nın tam olarak faaliyete geçeceği tarih olan 8 Haziran arası dönemde değişik tarihlerde ekonomik aktivitenin ve günlük hayatın aşama aşama normalleştirilmesi öngörülmektedir.

Oteller, küçük işletmeler, pastaneler ve tüketici ile doğrudan muhatap olan kamu hizmetinin önemli bölümü belirli sınırlamalar ile 27 Nisan'dan itibaren ilk aşamada, berberler ve bazı üretim dalları ise 4 Mayıs tarihindeki ikinci aşamada faaliyetlerine başlayabileceklerdir. 11 Mayıs tarihinden itibaren ise otomobil bayileri, şans oyunu merkezleri/kumarhaneler (Casino du Liban), dernekler ve bunların yönettiği merkezler gibi yerler yine belirli kurallar dahilinde normal aktivitelerine başlayabileceklerdir. Özellikle sınav dönemindeki öğrenciler için eğitim kurumlarında ara verilmiş olan eğitim 25 Nisan’dan sonra kısmen başlayabileceklerdir. Bu tarihten itibaren alış veriş merkezleri de faaliyete geçeceklerdir. 8 Haziran'da başlayan son aşama uluslararası havaalanının yolcu, eğitim kurumlarının tüm öğrencileri, sinemalar, plajlar, tüm yazlık tesislerin müşterileri kabul etmeye başlayabileceği diğer bir ifade ile normalleşmenin tamamlanacağı dönemi işaret etmektedir.   

Kaynak: Ulusal Basın/Derleyen Beyrut Tİcaret Müşavirliği